Digitale Scheurkalender Burgerschap biedt les over Sint en Piet - Kunstgebouw

Digitale Scheurkalender Burgerschap biedt les over Sint en Piet

Sinterklaas vanaf de rug gezien, illustratie Brian Elstak, onderdeel van de burgerschapsles Sint + Piet
Still uit korte film DONE van Brian Elstak (2015)

De Sint meert 18 november aan in ons land en sinds een aantal jaar ondergaat Piet een transformatie. De acceptatie van de roetveegpiet in inmiddels flink gegroeid, maar het is goed om stil te staan bij waar deze verandering haar wortels vindt. De Digitale Scheurkalender Burgerschap, een tool met kant-en-klare gratis lessen over burgerschap voor het vmbo, biedt een les over deze veranderende Nederlandse traditie.

De zwartepietendiscussie

Waar de zwartepietendiscussie elk jaar steeds iets minder wordt en de acceptatie van de roetveegpiet groeit, blijft het een hot topic wanneer het jaarlijkse Nederlandse volksfeest zich aandient. De les ‘Sint + Piet’ uit de Digitale Scheurkalender Burgerschap bekijkt het fenomeen Zwarte Piet vanuit kunst en historische feiten. Hiermee faciliteren Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland docenten in een vreedzaam, inhoudelijk gesprek over dit cultureel erfgoed.

Digitale Scheurkalender: les Sint + Piet

Frisse kijk op burgerschap

De Digitale Scheurkalender Burgerschap is ontwikkeld door Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland om grote thema’s als diversiteit, solidariteit, globalisering en vrijheid van meningsuiting bespreekbaar te maken voor vmbo-leerlingen. Elke les koppelt een onderwerp uit het vak Burgerschap aan een kunstwerk en historische feiten. Zo leren leerlingen met andere ogen kijken naar zichzelf, de ander en hun omgeving. De Digitale Scheurkalender ontving in 2021 de Comenius EduMedia Zegel, een onderscheiding voor kwalitatief hoogwaardig digitaal educatief materiaal.