Nieuwe cultuursnack: Uitsluiting - Kunstgebouw

Nieuwe cultuursnack: Uitsluiting

Nieuwe les cultuursnack.nu: Uitsluiting Keith Haring kunstwerk Untitled 2, from Free South Africa (1985)

Uitsluiting is van alle tijden. In de nieuwe les over uitsluiting op cultuursnack.nu, worden een paar voorbeelden uit de geschiedenis uitgelicht. En ook synoniemen voor uitsluiting in taal en de betekenis van die woorden komen aan bod. Hoe wordt uitsluiting binnen Nederland tegengegaan en wat is de impact op mensen die uitsluiting meemaken?

In de les wordt aandacht besteed aan bovenstaande vragen en de slides nodigen de docent en leerlingen uit in gesprek te gaan en uit te wisselen over geschiedenis en eigen ervaringen. En hoe kom je van uitsluiting tot verbinding? Kan kunst hiervoor een ingang zijn?

Benieuwd naar de les? Je vindt de nieuwe cultuursnack Uitsluiting op cultuursnack.nu onder Burgerschap.

Direct naar de cultuursnack

Frisse kijk op burgerschap

Het menu Burgerschap op cultuursnack.nu is ontwikkeld door Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland om grote thema’s als diversiteit, solidariteit, globalisering en vrijheid van meningsuiting bespreekbaar te maken voor vmbo-leerlingen. Elke les koppelt een onderwerp uit het vak Burgerschap aan een kunstwerk en historische feiten. Zo leren leerlingen met andere ogen te kijken naar zichzelf, de ander en hun omgeving. In 2021 ontving deze tool – toen nog onder de naam Digitale Scheurkalender – een Comenius EduMedia Zegel, een onderscheiding voor kwalitatief hoogwaardig digitaal educatief materiaal.