Europese onderwijsprijs voor Digitale Scheurkalender Burgerschap - Kunstgebouw

Europese onderwijsprijs voor Digitale Scheurkalender Burgerschap

Aukje Bolle en Marielle Hendriks houden plakaat omhoog waarop staat dat de Digitale Scheurkalender Burgerschap bekroond is met de Comenius EduMedia Zegel
Aukje Bolle, directeur Kunstgebouw, en Marielle Hendriks, directeur Erfgoedhuis Zuid-Holland, zijn trots op de bekroning van hun gezamenlijke project

Vandaag is de Digitale Scheurkalender Burgerschap bekroond met een prestigieuze Europese onderwijsprijs: het Comenius EduMedia Zegel. We wisten al dat docenten en vmbo-leerlingen met veel plezier gebruik maken deze kunst- en erfgoedlessen rondom burgerschapsthema’s. De erkenning van een internationale jury maakt ons nog trotser op dit bijzondere project van Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland!

De Digitale Scheurkalender Burgerschap heeft op 5 juli 2021 een Comenius EduMedia Zegel gewonnen in de categorie ‘Digitale Leermiddelen’. Deze digibordlessen zijn ontwikkeld door Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland om grote thema’s als diversiteit, solidariteit, globalisering en vrijheid van meningsuiting bespreekbaar te maken voor vmbo-leerlingen.

Verschillende perspectieven

Iedere les start met een kunstwerk. Leerlingen zien bijvoorbeeld de reusachtige naaldhakken van Joana Vasconcelos die gemaakt zijn van pannen en deksels. Door met de ogen van de kunstenaar naar de rol van de vrouw in onze samenleving te kijken, worden ze aan het denken gezet over het thema gelijkheid. Verderop in de les ontdekken ze dat hoge hakken ooit alleen voor mannen waren. Hoe hoger de hak, hoe hoger de status. Door kunst en erfgoed als uitgangspunt te nemen, worden leerlingen uitgedaagd om na te denken over verschillende perspectieven.

De digibordlessen zijn vakoverstijgend in te zetten, vragen weinig voorbereiding van de docent en zijn gratis te gebruiken. De lessen zijn ontwikkeld voor leerlingen in de onderbouw van het vmbo. Maar inmiddels wordt er ook op havo, vwo en mbo enthousiast gebruik van gemaakt.

Gerenommeerde Europese onderscheiding

De Comenius EduMedia Awards worden jaarlijks uitgereikt door het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie aan vooruitstrevende Europese multimediale onderwijsproducten.
De deskundige jury bestaat uit wetenschappers, beroeps- en onderwijsbeoefenaars afkomstig uit zes Europese landen. Een ‘Siegel’ (zegel) staat voor erkenning voor kwalitatief hoogwaardig digitaal educatief materiaal.

Nieuwsgierig naar het prijswinnende lesmateriaal?

Ga naar www.digitalescheurkalender.com en log in met wachtwoord: burgerschap