Van hovenier tot cultuuraanjager - Kunstgebouw

Van hovenier tot cultuuraanjager

Interview met Ron Eikenhout
Portret van Ron Eikenhout

In de mooie dorpen van de gemeente Zuidplas werkt Ron Eikenhout aan nieuw kunst- en cultuuraanbod, zowel vanuit zijn eigen galerie aan huis, als vanuit zijn functie als cultuuraanjager.

Welke achtergrond in de culturele sector heb je?

“Eigenlijk ben ik opgeleid tot hovenier, maar daarnaast ben ik altijd wel bezig geweest in de kunst en cultuur, zowel zelfstandig als in opdracht. In de loop der jaren werd dat steeds meer, zo ben ik er ingerold. Ik ben opgegroeid in het Oude Noorden van Rotterdam. Een heel diverse buurt, echt een volksbuurt. Daar deed ik ook mijn eerste ervaringen in de culturele sector op, toen ik Platform RAS begon: Removable Art Space. En ik heb meegewerkt aan kunstfestival Route du Nord. Dat begon als een klein evenement van een dag en groeide uit tot drie dagen, met zowel lokale als internationale samenwerkingen. Dat heeft me veel geleerd en een groot netwerk opgeleverd.”

Hoe ben je van het Oude Noorden in Moordrecht terecht gekomen?

“Op een gegeven moment zijn mijn partner en ik verliefd geworden op een monumentaal pand in de dorpskern van Moordrecht. Daar wonen we nu 5 jaar en in 2021 zijn we in ons huis een kunstgalerie begonnen. Die hebben we vernoemd naar onze overbuurvrouw van 93 die ons een heel warm onthaal in het dorp heeft gegeven: Mevrouw Boon. Vanuit die galerie zijn we allerlei dingen gaan organiseren, ook in samenwerking met de buurt. Sinds vorig jaar zijn we uitgebreid en geven we ook huiskamer-theatervoorstellingen.”

Je werkt als cultuuraanjager bij de gemeente Zuidplas, wat houdt dat in?

“Een aantal jaar geleden is er vanuit de gemeente een cultuurplan opgesteld, met een aantal speerpunten. Dat plan is vrij breed geformuleerd. Het gaat bijvoorbeeld over voldoende aandacht voor kunst en cultuur, aandacht voor de identiteit van de dorpen en het erfgoed. Mijn rol is om dat om te zetten in daadwerkelijke acties. Ik verbind makers en liefhebbers van kunst en cultuur en ik zoek connecties tussen bijvoorbeeld het onderwijs en de sociale sector. Een project dat ik deed in samenwerking met de molen Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel is er een goed voorbeeld van. Het is een erfgoedmolen en als publiek trok het vooral ouderen. De molenaar vroeg mij om na te denken over het betrekken van een jonger publiek. Het idee dat we bedachten, was om op de wieken van de molen een groot canvas doek te bevestigen, met daarop schilderijen die gemaakt worden in samenwerking met een lokale kunstenaar en een school. Daarbij is de molenaar eerst op de school langs geweest om aan de kinderen te vertellen over de molen, en zijn de kinderen in groepjes bij het atelier van de kunstenaar op bezoek gegaan, om daar aan de slag te gaan.”

Kan je iets vertellen over het karakter van de gemeente Zuidplas?

“De gemeente bestaat uit 4 dorpen: Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Moerkapelle en Zevenhuizen. Er zijn hier hele mooie historische dorpskernen te vinden en idyllische landschappen. Als iemand uit de stad blijf ik dat pittoresk en gezellig vinden. In vergelijking met de stad merk ik wel dat de dorpen qua kunst en cultuur wat traditioneler zijn. Voor mij is het een leuke uitdaging om daar een beetje vernieuwing in te brengen.”

Hoe kunnen de mensen uit Zuidplas jou bereiken?

“Toen ik begon met dit werk ben ik overal  langs gegaan om mezelf voor te stellen. Bij verenigingen, stichtingen, kunstenaars, clubs. Om kennis te maken maar ook te zien waar behoeftes en kansen liggen. Zo heb ik een flink netwerk opgebouwd en weten de mensen mij te vinden. Het is niet een heel grote gemeente dus de lijntjes zijn kort; dat is wel heel anders dan in Rotterdam.”

Waar kijk je in de komende periode naar uit?

“Op 29 juni vindt een evenement plaats waar ik nu al best trots op ben. In Zevenhuizen heb je Boer en Buurt, dat is een akker en boerderijwinkel. Het is een heel mooi terrein, er werken vrijwilligers en iedere zaterdag halen mensen daar hun boodschappen op. Dat mag wel wat meer aandacht krijgen. Daarom heb ik samen met hen de akkerpicknick bedacht. Bezoekers bestellen een knapzak met daarin een lekker picknickpakket, samengesteld uit producten van de streek. Tijdens het nuttigen van die picknick op het veld, wordt er een dansvoorstelling opgevoerd door leerlingen van een lokale dansschool, vertelt een spoken-word-artiest over het verleden en de toekomst van het gebied en vindt nog meer programmering plaats. Ik kan nu al voor me zien hoe er straks mensen in het gras lekker zitten te eten, terwijl ze genieten van de voorstelling, met het mooie gebied als decor. Dat ik de samenwerking van alle partijen kan begeleiden om tot zoiets moois te komen, daar word ik blij van.”

Wat heb je aan Kunstgebouw ?

“Het is een fijne club die goede evenementen organiseert, waar ik echt wat aan heb. Ik vond een netwerkbijeenkomst van Kunstgebouw heel inspirerend, daar heb ik  nieuwe mensen leren kennen. De nieuwsbrief van Kunstgebouw houdt me op de hoogte van subsidies en fondsen die beschikbaar zijn. Ik ben aanjager, ik ben goed in verbinden en initiëren, maar het schrijven van zulke aanvragen is echt een vak apart. Heel praktisch eigenlijk, maar om daar hulp bij te krijgen, dat zou ik geweldig vinden.”

Tekst: Fay van der Wall
Datum: 10 juni 2024

Meer over Mevrouw Boon

Kennisdossier Geld

Wil je hulp bij het schrijven van een goed projectplan? Het kennisdossier Geld helpt je op weg. Heb je behoefte aan een andere vorm van ondersteuning bij fondsenwerving? Lees hier verder hoe Kunstgebouw kan helpen.

Naar het kennisdossier Geld