Tips voor creatief thuisonderwijs - Kunstgebouw

Tips voor creatief thuisonderwijs

Fotocollage van bureau met laptop en een heleboel spulletjes zoals een wereldbol, badeend, vogelkooi, waaier en citruspers
Afbeelding: levelord

Hieronder vind je hier tips voor creatief thuisonderwijs! Verwerk de tips in het thuiswerk voor jouw leerlingen of geef ze door aan ouders. Succes!
Heb je een goede tip die we kunnen toevoegen aan de lijst? Mail deze aan pr@kunstgebouw.nl

Maak je eigen flipboekje

flipboekjeKnutsel je eigen animatie-flipboekje. Het is een soort toveren. Als je heel snel door het boekje bladert, lijkt het net alsof het figuurtje beweegt.
Een flipboekje is eigenlijk een heel korte tekenfilm. Op ieder vel van het boek teken je een afbeelding die steeds een heel klein beetje verandert. Als je het hele boekje heel snel achter elkaar doorbladert (‘flipt’) zie je de afbeelding bewegen en heb je een klein animatiefilmpje gemaakt!
#beeldend #film #po #vo
cinekid.nl

Maak je eigen thaumatroop

thaumatroopEen wat? Ja, het is wel een erg ingewikkelde naam voor zo’n simpel ding. Thaumatroop betekent letterlijk wonderdraaiing. In de 19de eeuw was dit speelgoed superpopulair. Maar het allerleukste is nog: je kunt er gewoon zelf eentje maken! Je kunt de thaumatroop zien als de vroege voorloper van de film. Je ziet dat als je beelden heel snel achter elkaar afspeelt, er een illusie ontstaat.
#beeldend #film #po #vo
cinekid.nl

Podiumkids Thuis

theaterkrantPodiumkids Thuis is het nieuwe online platform waar alle mooie, spannende, ontroerende, avontuurlijke, muzikale en te gekke familievoorstellingen te zien zijn. Gewoon thuis, vanaf je eigen bank! Na aankoop van een voorstelling voor €2,99 kun je deze binnen 48 uur zo vaak bekijken als je wilt. Het aanbod wordt regelmatig aangevuld en ververst. Een ideaal thuisuitje!
#theater #dans #muziek #po #vo
www.podiumkids.nl/thuis

Digitale Scheurkalender Burgerschap

Digitale ScheurkalenderMaak grote thema’s als diversiteit, solidariteit, globalisering en vrijheid van meningsuiting bespreekbaar met de Digitale Scheurkalender Burgerschap. Elke les koppelt een burgerschapsonderwerp aan een kunstwerk en historische feiten. Zo leer je jouw leerlingen (of je kinderen) met andere ogen kijken naar zichzelf, de ander en hun omgeving. Inlog: burgerschap
#beeldend #erfgoed #kunst #vmbo #havo #vwo #mbo
www.digitalescheurkalender.com

Digitale Scheurkalender Zuid-Holland

DSZH Deze ‘cultuursnacks’ kun je op elk moment van de dag als tussendoortje inzetten. Via eenvoudige kijkopdrachten, filosofische vragen, filmpjes en creatieve opdrachten ontdek je samen kunst en erfgoed uit Zuid-Holland. Inlog: zuidholland
#beeldend #erfgoed #kunst #groep5678
www.digitalescheurkalender.com

Creatieve Kronkel van de Dag

Creatieve kronkelsCreatieve Kronkels zijn korte opdrachten waarmee je de leerlingen op een inspirerende manier kunt laten beginnen aan de schooldag. Geef de opdrachten via e-mail of via een digitale omgeving door aan de kinderen en bespreek de resultaten gezamenlijk online. Zo kun je samen met de leerlingen elke dag een creatief momentje inbouwen.
#creativiteit #po
dramaonline.nl/creatieve-kronkel-van-de-dag-elke-dag-een-creatief-moment/

Idee Puree

Idee PureeCreatief denken, hoe doe je dat? In Idee Puree van Schooltv laat kunstenaar Maarten Bel zien hoe je out of the box kunt denken. Zo ontstaan de leukste ideeën! Dus ga dwarsliggen, omdenken, jatten en inleven …
#creativiteit #groep5678
schooltv.nl/programma/idee-puree

Iedereen is een held

iedereen is een held Dit project stimuleert de taalontwikkeling bij kinderen. Centraal staat het stripverhaal van de vrienden Olifant en Muis. Wie is de held in dit verhaal? En wanneer ben je eigenlijk een held? Dat zit hem soms in kleine dingen… Het verhaal en de tekeningen zijn gemaakt door Jan Vriends. Er horen een liedje en een rap bij.
#taal #theater #muziek #beeldend #po
www.kunstgebouw.nl/iedereeniseenheld

Maas Streams

maas2 Maas is dicht tijdens de lockdown. Maar digitaal zijn ze open! Voor iedereen die wel een vleugje theater zou willen beleven, is er Maas Streams. Interactief en live voor wie het ‘net echt’ wil, en Maas TV voor de ultieme ‘on demand’ kijker.
#theater #po
www.maastd.nl/athome

Movies that Matter

2broers Op de site van Movies that Matter kun je een aantal educatieve festivalfilms online bekijken, inclusief lesmateriaal. Zoals de korte documentaire ‘2Broers’ van Hilt Lochten. Rino (11) is een fanatiek wedstrijdzwemmer en zijn broertje Nik (9) zit in een rolstoel. Hoewel er dus veel activiteiten zijn die ze niet kunnen delen, is hun band sterk.
#film #po #vo
www.moviesthatmatter.nl/educatie/filmaanbod

Nederland Waterland

waterland We zijn goed in watersporten én in droge voeten houden. Met deze lesideeën besteed je op een leuke en creatieve manier aandacht aan het thema water. Wat dacht je van muziek maken met water of een eigen vuurtoren bouwen? Te gebruiken in combinatie met wereldoriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur) en techniek.
#beeldend #muziek #theater #taal #po
www.kunstgebouw.nl/waterland

Piet Mondriaan op bezoek

MondriaanPiet Mondriaan is bekend, maar wat weten we eigenlijk van hem en zijn werk? En wat kunnen kinderen daarmee? Dit project gaat in op de persoon Mondriaan, zijn manier van werken en de ontwikkeling in zijn werk. En uiteraard ga je zelf aan het werk in de stijl van Mondriaan.
#beeldend #po
www.kunstgebouw.nl/mondriaan

KidSite

kidsite seop Op deze site van Stichting Educatieve Orkest Projecten vind je allerlei leuke muzikale opdrachten. Neem een kijkje in het instrumentenmagazijn of leer meer over componisten. Wist je dat de vrouw van de componist Haydn zijn manuscripten gebruikte om haar haar te krullen? Ook staan er links naar doe-dingen, zoals zelf een instrument maken.
#muziek #po
www.orkestkidsite.nl/

Vijf voor Rembrandt

rembrandt wiegman In deze lessenserie vertellen vijf kunstenaars over de invloed van Rembrandt op hun werk. Zij nodigen je uit te werken met diezelfde thema’s. Theatermaakster Moniek Merkx vertelt bijvoorbeeld over licht en donker in Rembrandts schilderijen en in het theater. Schilder Nour-Eddine Jarram vertelt hoe de verhalen in Rembrandts schilderijen hem inspireren tot nieuwe verhalen.
#beeldend #theater #groep5678
www.kunstgebouw.nl/rembrandt

Boijmans Van Beuningen

boijmans Museum Boijmans Van Beuningen heeft veel educatieve video’s beschikbaar speciaal voor leerlingen, soms ook vergezeld van leuke vragen en opdrachten. Ze hebben alle video’s en het lesmateriaal verzameld, zodat het gemakkelijk terug te vinden is. In de ARTtube serie “Wat de vakman?!” voor vmbo-leerlingen kom je bijvoorbeeld van alles te weten over het beroep van kunstenaar.
#beeldend #po #vo
www.boijmans.nl/nieuws/thuisonderwijs-beeldende-kunst-tijdens-coronacrisis

Van Gogh

vangogh Centraal in dit project staan drie werken van Van Gogh: Zonneboemen, Bos met kreupelhout en Caféterras bij nacht. Kijk eerst goed naar de schilderijen en let daarbij vooral op kleur, licht en de manier van schilderen. Ga vervolgens zelf aan het werk in de stijl van Van Gogh.
#beeldend #po
www.kunstgebouw.nl/vangogh

Theaterles op Instagram

burobisTheaterdocent Anneke Chen plaatste tijdens de eerste lockdown theaterlessen voor kinderen van groep 3 tot en met 5 op het videokanaal van haar instagramaccount @buro_bis. Bijvoorbeeld een les over ‘doen alsof iets er is wat er niet is’. Ouders en grote broers of zussen mogen natuurlijk ook meedoen. Inmiddels heeft ze dit aangevuld met Thuiswerk Energizers voor de ouders.
#theater #groep345
www.instagram.com/buro_bis/

Méér Muziek in Huis

muziekindeklas Muziekles van Roel van Velsen, Buddy Vedder of Ilse de Lange? Bekijk de online muzieklessen van Schooltv en Méér Muziek in de Klas en ga aan de slag met de bijbehorende lesbrief. Hoe zing je bijvoorbeeld een liefdesliedje? Of hoe combineer je muziek met sport?
#muziek #groep34 #groep5678
schooltv.nl/programma/meer-muziek-in-de-klas/

Danswijs

marsha kester danswijsMarsha Kester, die vroeger bij ons gastlessen dans voor Doe|Kunst gaf, heeft  leuke beweegtips en danstussendoortjes op haar YouTube-kanaal Danswijs gezet.
#dans #groep34
www.youtube.com/channel/UChmqFiBzkT4U7kKuLmTn5sQ/videos

Tussen Kunst en Quarantaine

kunst quarantaine Maak van jezelf (en je familie) een kunstwerk! Kies een schilderij of foto en maak deze thuis zo goed mogelijk na. Extra uitdaging: je mag maar drie objecten gebruiken. Deel het resultaat op Instagram met @tussenkunstenquarantaine.
#beeldend #po #vo