Lessenserie Vijf voor Rembrandt - Kunstgebouw

Lessenserie Vijf voor Rembrandt

Vijf hedendaagse kunstenaars vertellen over Rembrandt
Schets van een zelfportret van Rembrandt

Rembrandt van Rijn, de grootste Hollandse schilder van de Gouden Eeuw, is 350 jaar na zijn overlijden nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. In de lessenserie Vijf voor Rembrandt voor groep 5, 6, 7 en 8 vertellen vijf hedendaagse kunstenaars uit verschillende disciplines over de invloed van Rembrandt op hun werk en hoe zij zijn thematiek vandaag de dag hanteren. Zij nodigen de leerlingen uit te werken met diezelfde thema’s. (Tip: sommige lessen zijn eenvoudig aan te passen voor groep 3-4 en zelfs voor groep 1-2!)

Deze lessenserie is gebaseerd op het lespakket Vijf voor Rembrandt dat Kunstgebouw in 2005 heeft ontwikkeld. Ter gelegenheid van het Rembrandt-jaar in 2019 biedt Kunstgebouw alle Nederlandse basisscholen gratis een geactualiseerde versie van dit lespakket aan. De online bronnen waarnaar verwezen wordt in de lerarenhandleiding staan op deze webpagina.

Download de lerarenhandleiding

Les 1: Zelfportret met … gekke pet

Kunstenaar C.A. Wertheim vertelt over de invloed van Rembrandts zelfportretten op haar eigen zelfportretten. Na het bekijken van de film maken de leerlingen een zelfportret met behulp van een spiegel en het portretschema. Aan dit portret voegen zij een hoofddeksel toe. Qua sfeer, status en betekenis verandert daardoor het zelfportret.

Les 2: Wat doet dat meisje daar?

Theatermaakster Moniek Merkx vertelt over licht en donker in Rembrandts schilderijen en in het theater. Na het bekijken van de film bedenken de leerlingen een verhaal bij het meisje in het schilderij De Nachtwacht en verbeelden dit verhaal in tableaux vivants.

Les 3: Schilderen? Eitje!

Taartenbakker Abel fantaseert over hoe Rembrandt zijn verf maakte en ermee schilderde. Na het bekijken van de film maken de leerlingen verf van natuurlijke materialen met ei als bindmiddel. Zij schilderen hiermee een eenvoudig landschap.

Les 4: De Staalmeesters kunnen veel meer

Kunstenaar Nour-Eddine Jarram vertelt hoe de verhalen in Rembrandts schilderijen hem inspireren tot nieuwe verhalen. Na het bekijken van de film geven de leerlingen het schilderij De Staalmeesters een nieuwe betekenis. Zij doen dit door de personen andere voorwerpen in handen te geven en de opstelling en kleding van de personen op het doek te veranderen. Zij maken hierbij gebruik van collage- en tekentechnieken.

Les 5: De Nachtwacht van nu

Kunstenaar Diet Wiegman maakte een nieuwe, hedendaagse versie van De Nachtwacht. Na het bekijken van de film bedenken en maken de leerlingen met elkaar een eigen Nachtwacht van nu. Deze les geeft vijf suggesties voor het maken van het kunstwerk, ontleend aan de werkwijze van de vijf kunstenaars in deze lessenserie.