Lespakket Iedereen is een held - Kunstgebouw

Lespakket Iedereen is een held

Kunsteducatieproject met lessen voor taalstimulering
Iedereen is een held: Olifant helpt een oude vrouw de weg over

Vijftien jaar geleden maakte Kunstgebouw het verhalenproject De Heldenkast voor basisscholen in asielzoekerscentra. Eén van de verhalen uit De Heldenkast is Iedereen is een held. Dit verhaal is geschreven en getekend door Jan Vriends. Vanwege de huidige toestroom van vluchtelingen stellen we dit verhaal en een aantal bijbehorende lessen kosteloos beschikbaar aan alle leerkrachten die lesgeven aan kinderen van vluchtelingen.

Met dit project willen we taal stimuleren door deze te plaatsen in een betekenisvolle context, kunstzinnige activiteiten inzetten om communicatie te bevorderen en plezier in taal realiseren.

Het verhaal vertelt over een dag uit het leven van de vrienden Olifant en Muis. Olifant heeft de ambitie mensen te helpen en Muis op zijn beurt helpt hem daarbij. “Iedereen is een held relativeert de heldenfiguur. Je kunt je afvragen wie de held in dit verhaal eigenlijk is.” zegt striptekenaar Jan Vriends. “Op z’n tijd is iedereen een held. Dat zit hem soms in kleine dingen.”

Het verhaal is beschikbaar in twee versies: zes vertelplaten en zes stripplaten. Leeftijd en taalniveau bepalen de keuze. De platen kunnen op een digibord getoond worden. Bij het verhaal horen een liedje en een rap.

Lesmateriaal Iedereen is een held

Lerarenhandleiding (pdf)
Vertelplaten (pdf) en zie fotogalerij hieronder
Stripplaten (pdf) en zie fotogalerij hieronder

Muziek (mp3)

Olifant is onze held – gezongen

Olifant is onze held – instrumentaal

Olifant is onze held – rap

Olifant is onze held – rap instrumentaal

 

Bijlage 1: Olifant (pdf)
Bijlage 2: Muis (pdf)
Bijlage 3: Tekstballonnen (pdf)

Vertelplaten

Stripplaten