Digitale Scheurkalender Burgerschap breidt uit met les over Sint en Piet - Kunstgebouw

Digitale Scheurkalender Burgerschap breidt uit met les over Sint en Piet

Sinterklaas vanaf de rug gezien, illustratie Brian Elstak, onderdeel van de burgerschapsles Sint + Piet
Still uit korte film DONE van Brian Elstak (2015)

Op 13 november komt Sinterklaas aan in Nederland en dus zal de traditionele zwartepietendiscussie weer losbarsten. Hoe ga je daarmee om in de klas? De Digitale Scheurkalender Burgerschap, een tool met kant-en-klare lessen over burgerschap, biedt hierover een gratis les voor het vmbo.

De zwartepietendiscussie

De zwartepietendiscussie komt elk jaar weer terug en de gemoederen lopen vaak hoog op. Hierdoor durven docenten dit onderwerp niet altijd aan te snijden, terwijl leerlingen er vaak juist wel graag over willen praten. De les ‘Sint + Piet’ uit de Digitale Scheurkalender Burgerschap bekijkt het fenomeen Zwarte Piet vanuit kunst en historische feiten. Hiermee hopen Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland docenten te faciliteren in een vreedzaam, inhoudelijk gesprek over dit cultureel erfgoed.

Benieuwd naar de les?
Log in op www.digitalescheurkalender.com met wachtwoord: burgerschap

Frisse kijk op burgerschap

De Digitale Scheurkalender Burgerschap is ontwikkeld door Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland om grote thema’s als diversiteit, solidariteit, globalisering en vrijheid van meningsuiting bespreekbaar te maken voor vmbo-leerlingen. Elke les koppelt een onderwerp uit het vak Burgerschap aan een kunstwerk en historische feiten. Zo leren leerlingen met andere ogen kijken naar zichzelf, de ander en hun omgeving. Eerder dit jaar ontving deze tool een Comenius EduMedia Zegel, een onderscheiding voor kwalitatief hoogwaardig digitaal educatief materiaal.

Keuze van docenten

Bij de lancering in oktober 2020 bestond de Digitale Scheurkalender Burgerschap uit acht lessen. Docenten konden vervolgens aangeven over welke onderwerpen ze graag nog lessen toegevoegd zien. Ze gaven onder meer aan dat ze graag lessen willen die aansluiten bij een actualiteit. De les Sint + Piet is de eerste les in deze nieuwe reeks.


Meer over de Digitale Scheurkalender Burgerschap

Ben je docent en heb je twijfels over hoe je discriminatie, stereotypen en vooroordelen veilig kunt bespreken in jouw klas? Kijk dan eens op deze pagina van de Anne Frank Stichting.