Tips voor creatief thuisonderwijs

In ontregelende tijden, zoals nu, blijkt maar weer hoe belangrijk creativiteit is. Maar hoe stimuleer je creativiteit bij thuisonderwijs? Wij geven je graag een aantal tips. Verwerk de tips in het thuiswerk voor jouw leerlingen of geef ze door aan de ouders van jouw school. Succes, we denken aan jullie!

Online jeugdvoorstellingen

theaterkrantSchoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Daarom plaatst de Theaterkrant iedere dag een link naar een online jeugdvoorstelling, gekoppeld aan één of meerdere lesthema’s en soms met hele praktische thuislestips.
#theater #po
www.theaterkrant.nl/dossiers/theater-voor-de-thuisschool

Iedereen is een held

iedereen is een held Dit project stimuleert de taalontwikkeling bij kinderen. Centraal staat het stripverhaal van de vrienden Olifant en Muis. Wie is de held in dit verhaal? En wanneer ben je eigenlijk een held? Dat zit hem soms in kleine dingen… Het verhaal en de tekeningen zijn gemaakt door Jan Vriends. Er horen een liedje en een rap bij.
#taal #theater #muziek #beeldend #po
www.kunstgebouw.nl/iedereeniseenheld

Cursus niets doen en Applausworkshop

maas2 Maas helpt alle thuiszitters en bankhangers door deze gekke periode heen met onder andere een Applausworkshop (om goed te leren klappen voor de zorgverleners), een Cursus niets doen (maar eigenlijk een cursus ‘groots dromen’) en een Sing-a-long in quarantaine.
#theater #po
www.maastd.nl/athome

Digitale Scheurkalender Zuid-Holland

DSZH Deze ‘cultuursnacks’ kun je op elk moment van de dag als tussendoortje inzetten. Via eenvoudige kijkopdrachten, filosofische vragen, filmpjes en creatieve opdrachten ontdek je samen kunst en erfgoed uit Zuid-Holland. Inlog: zuidholland
#beeldend #erfgoed #kunst #groep5678
www.digitalescheurkalender.com

Movies that Matter

2broers Het Movies that Matter Festival is geannuleerd, maar je kunt wel een aantal educatieve festivalfilms online bekijken, inclusief lesmateriaal. Zoals de korte documentaire ‘2Broers’ van Hilt Lochten. Rino (11) is een fanatiek wedstrijdzwemmer en zijn broertje Nik (9) zit in een rolstoel. Hoewel er dus veel activiteiten zijn die ze niet kunnen delen, is hun band sterk.
#film #po #vo
www.moviesthatmatter.nl/educatie/filmaanbod

Nederland Waterland

waterland We zijn goed in watersporten én in droge voeten houden. Met deze lesideeën besteed je op een leuke en creatieve manier aandacht aan het thema water. Wat dacht je van muziek maken met water of een eigen vuurtoren bouwen? Te gebruiken in combinatie met wereldoriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur) en techniek.
#beeldend #muziek #theater #taal #po
www.kunstgebouw.nl/waterland

Helden en schurken

jeugdtheaterhuis De lessen van het Jeugdtheaterhuis gaan de komende tijd niet door. Daarom is er nu JeugdtheaterTHUIS. Ga thuis aan de slag met ‘helden en schurken’. Bijna iedere dag verschijnt een nieuwe opdracht op de site.
#theater #po #vo
www.jeugdtheaterhuis.nl/nieuws

Piet Mondriaan op bezoek

MondriaanPiet Mondriaan is bekend, maar wat weten we eigenlijk van hem en zijn werk? En wat kunnen kinderen daarmee? Dit project gaat in op de persoon Mondriaan, zijn manier van werken en de ontwikkeling in zijn werk. En uiteraard ga je zelf aan het werk in de stijl van Mondriaan.
#beeldend #po
www.kunstgebouw.nl/mondriaan

KidSite

kidsite seop Op deze site van Stichting Educatieve Orkest Projecten vind je allerlei leuke muzikale opdrachten. Neem een kijkje in het instrumentenmagazijn of leer meer over componisten. Wist je dat de vrouw van de componist Haydn zijn manuscripten gebruikte om haar haar te krullen? Ook staan er links naar doe-dingen, zoals zelf een instrument maken.
#muziek #po
www.orkestkidsite.nl/

Vijf voor Rembrandt

rembrandt wiegman In deze lessenserie vertellen vijf kunstenaars over de invloed van Rembrandt op hun werk. Zij nodigen je uit te werken met diezelfde thema’s. Theatermaakster Moniek Merkx vertelt bijvoorbeeld over licht en donker in Rembrandts schilderijen en in het theater. Schilder Nour-Eddine Jarram vertelt hoe de verhalen in Rembrandts schilderijen hem inspireren tot nieuwe verhalen.
#beeldend #theater #groep5678
www.kunstgebouw.nl/rembrandt

Boijmans Van Beuningen

boijmans Museum Boijmans Van Beuningen heeft veel educatieve video’s beschikbaar speciaal voor leerlingen, soms ook vergezeld van leuke vragen en opdrachten. Ze hebben alle video’s en het lesmateriaal verzameld, zodat het gemakkelijk terug te vinden is. In de ARTtube serie “Wat de vakman?!” voor vmbo-leerlingen kom je bijvoorbeeld van alles te weten over het beroep van kunstenaar.
#beeldend #po #vo
www.boijmans.nl/nieuws/thuisonderwijs-beeldende-kunst-tijdens-coronacrisis

Van Gogh

vangogh Centraal in dit project staan drie werken van Van Gogh: Zonneboemen, Bos met kreupelhout en Caféterras bij nacht. Kijk eerst goed naar de schilderijen en let daarbij vooral op kleur, licht en de manier van schilderen. Ga vervolgens zelf aan het werk in de stijl van Van Gogh.
#beeldend #po
www.kunstgebouw.nl/vangogh

Theaterles op Instagram

burobisTheaterdocent Anneke Chen zet iedere werkdag om 11:00 uur een filmpje van tien minuten op het videokanaal van haar instagramaccount @buro_bis. Daarin geeft ze theaterles voor kinderen van groep 3 tot en met 5. Bijvoorbeeld een les over ‘doen alsof iets er is wat er niet is’. Ouders en grote broers of zussen mogen natuurlijk ook meedoen.
#theater #groep34
www.instagram.com/buro_bis/

Méér Muziek in Huis

muziekindeklas Muziekles van Roel van Velsen, Buddy Vedder of Ilse de Lange? Bekijk de online muzieklessen van Schooltv en Méér Muziek in de Klas en ga aan de slag met de bijbehorende lesbrief. Hoe zing je bijvoorbeeld een liefdesliedje? Of hoe combineer je muziek met sport?
#muziek #groep34 #groep5678
www.meermuziekindeklas.nl/muziektips

Danswijs

marsha kester danswijs Onze vakdocent Marsha Kester kan nu geen dans-gastlessen voor Doe|Kunst geven, helaas. Speciaal voor alle kids die even willen bewegen en dansen tijdens het (t)huiswerk maken, zet ze leuke dansspellen op haar Instagram-account @marsha.kester. Je kunt ze ook bekijken via haar YouTube-kanaal Danswijs.
#dans4 #po
www.youtube.com/channel/UChmqFiBzkT4U7kKuLmTn5sQ/videos

Tussen Kunst en Quarantaine

kunst quarantaine Maak van jezelf (en je familie) een kunstwerk! Kies een schilderij of foto en maak deze thuis zo goed mogelijk na. Extra uitdaging: je mag maar drie objecten gebruiken. Deel het resultaat op Instagram met @tussenkunstenquarantaine.
#beeldend #po #vo