Doe de kunstles over democratie - Kunstgebouw

Doe de kunstles over democratie

Hoe zou jij burgers laten meebeslissen?
Tuinkabouter met rode muts, witte baard en blauwe trui
Foto: @bientjebeer

Besteed aandacht aan de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021 met de kunstles over democratie uit de Digitale Scheurkalender Burgerschap. Centraal in deze les staat het werk van kunstenaar Martijn Engelbregt.

Martijn Engelbregt kreeg van de gemeente Gorinchem de opdracht om een kunstwerk te maken voor een wijk met de bijnaam Het Kremlin. In de wijk zijn 200 woningen. Er wonen mensen met ruim 60 verschillende nationaliteiten. Martijn besloot om een ‘democratisch kunstwerk’ te maken. Alle bewoners mochten meebeslissen. Hoe zou hij dat hebben aangepakt?

Deze les laat zien dat het best ingewikkeld kan zijn, als je iedereen laat meebeslissen. Daarom kiezen we in Nederland mensen die voor ons beslissen: de regering. Hoe is dat bij de leerlingen op school? Is er bijvoorbeeld een leerlingenraad? Of een klassenvertegenwoordiger? Hoe worden deze leerlingen gekozen?

De les eindigt met een praktische opdracht waarin de leerlingen zelf een onderwerp kiezen en bedenken hoe ze hun klasgenoten hierover laten meebeslissen.

Ga naar www.digitalescheurkalender.com en log in met het wachtwoord: burgerschap

Meer info over de Digitale Scheurkalender Burgerschap