Nieuwe les Digitale Scheurkalender Burgerschap: Energiebronnen - Kunstgebouw

Nieuwe les Digitale Scheurkalender Burgerschap: Energiebronnen

strandbeest van theo janssen een creatie die zich door wind voortbeweegt digitale scheurkalender burgerschap energie energiebronnen

Actueler kan het niet, een les over energiebronnen. Wat is energie eigenlijk? Hoe komen we eraan? En waarom is het vinden van nieuwe energiebronnen zo belangrijk? In deze les nemen we leerlingen van het voortgezet onderwijs mee in dit actuele thema.

Van actuele nieuwsthema’s tot wat je zelf kunt doen

Naast dat in diverse korte video’s wordt uitgelegd wat energie nou precies is, zoomen we in op een aantal onderwerpen over energie die de afgelopen jaren het nieuws domineerden. Maar net zo belangrijk: wat kunnen we zélf doen om energie te besparen en de planeet te verduurzamen? Maak kennis met één van de vele energiecoaches die ons land kent.

Kunst en energiebesparing

Het is misschien niet heel voor de hand liggend, maar energiebesparing en kunst gaan prima samen – dat passeert deze les ook de revue. Zo kennen velen de bekende strandbeesten van Theo Janssen, maar dat deze ook een “groene” functie hebben weet misschien nog niet iedereen! Hoe? Ook dat ontdek je in de les Energiebronnen.

Digitale Scheurkalender Burgerschap: Energiebronnen
Wordt er om een wachtwoord gevraagd? Wachtwoord: burgerschap

Frisse kijk op burgerschap

De Digitale Scheurkalender Burgerschap is ontwikkeld door Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland om grote thema’s als diversiteit, solidariteit, globalisering en vrijheid van meningsuiting bespreekbaar te maken voor vmbo-leerlingen. Elke les koppelt een onderwerp uit het vak Burgerschap aan een kunstwerk en historische feiten. Zo leren leerlingen met andere ogen te kijken naar zichzelf, de ander en hun omgeving. In 2021 ontving deze tool een Comenius EduMedia Zegel, een onderscheiding voor kwalitatief hoogwaardig digitaal educatief materiaal.

Tijd voor een nieuwe Digitale Scheurkalender

De Digitale Scheurkalender Burgerschap is nu helemaal af. Maar de volgende hebben de makers al in het vizier: een scheurkalender Film. Beeld is immers niet meer weg te denken uit onze samenleving en speelt een steeds groter wordende rol in het leven van kinderen en jongeren. De nieuwe Digitale Scheurkalender Film wordt nog ontwikkeld – houd ons nieuws in de gaten voor updates!