Leerkrachten maken moei­lijke thema's bespreekbaar in de klas met de Digitale Scheurkalender Burgerschap - Kunstgebouw

Leerkrachten maken moei­lijke thema’s bespreekbaar in de klas met de Digitale Scheurkalender Burgerschap

2 nieuwe lessen toegevoegd
Hoe je naar iets kijkt beïnvloed hoe je iets ziet, kunstenaar El Seed schilderde op muren van verschillende gebouwen in Caïro stukjes van een Arabische tekst die je alleen kunt lezen als je op een specifieke plek staat
Foto: kunstwerk 'Perceptie' van eL Seed.

De bekroonde Digitale Scheurkalender Burgerschap biedt sinds 2020 kosteloze kant-en-klare lessen voor het digibord. De lessen bieden handvatten aan leerkrachten in het vmbo om urgente en complexe onderwerpen bespreekbaar te maken. Onlangs werden twee nieuwe lessen toegevoegd: ‘duurzaamheid’ en ‘vooroordelen’.

Duurzaamheid

Deze les, ontwikkeld in samenwerking met museum Fashion for Good, benoemt het fenomeen fast fashion: wat kost het maken van een T-shirt nu echt? Wat kunnen leerlingen doen om zelf duurzamer met hun garderobe om te gaan?

Vooroordelen

Wat zijn vooroordelen en wat kunnen de gevolgen zijn? Welke vooroordelen hebben de leerlingen zelf? Vooroordelen en stereotypen beginnen vaak onschuldig, maar als je je ernaar gedraagt, kunnen vooroordelen gevaarlijk zijn en leiden tot discriminatie. In deze les wordt ook het gruwelijke lot van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog besproken. De les is ontwikkeld in samenwerking met de Anne Frank Stichting.

Frisse kijk op burgerschap

De Digitale Scheurkalender Burgerschap is ontwikkeld door Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland om grote thema’s als diversiteit, solidariteit, globalisering en vrijheid van meningsuiting bespreekbaar te maken voor vmbo-leerlingen. Elke les koppelt een onderwerp uit het vak Burgerschap aan een kunstwerk en historische feiten. Zo leren leerlingen met andere ogen kijken naar zichzelf, de ander en hun omgeving. In 2021 ontving deze tool een Comenius EduMedia Zegel, een onderscheiding voor kwalitatief hoogwaardig digitaal educatief materiaal.

Benieuwd naar de lessen?

Log in op www.digitalescheurkalender.com met wachtwoord: burgerschap.

 

Lessen Digitale Scheurkalender Burgerschap

Ben je docent en heb je twijfels over hoe je discriminatie, stereotypen en vooroordelen veilig kunt bespreken in jouw klas? Kijk dan eens op deze pagina van de Anne Frank Stichting.

Meer over de Digitale Scheurkalender Burgerschap