Verslag Subsidiekamp Cultuur­participatie

Foto: Bas Czerwinski

Het eerste Subsidiekamp Cultuurparticipatie zit erop! Kunstgebouw blik met tevredenheid terug op het driedaagse kamp dat zich richtte op de regeling Samen Cultuurmaken van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP).

In Theater Koningshof in Maassluis werden de deelnemers van 11 tot en met 13 oktober 2021 door inspiratiesessies, informatieve bijeenkomsten, gerichte training en individuele begeleiding ondergedompeld in de ins en outs over het aanvragen van deze subsidie.

De deelnemers, afkomstig uit het culturele en sociale domein uit Zuid-Holland, werkten in duo’s aan de aanvraag. De begeleiding en trainingen werden gedaan door Jessica de Jaeger en Carla Leurs van Onbegrensde Zaken.

De eerste dag werd afgetrapt door Els Roobroeck, programmaregisseur van Cultuurmakers uit Maastricht. Dit project heeft een bijdrage voor vier jaar van de regeling Samen Cultuurmaken. Els is daarnaast artistiek leider van het muziektheatergezelschap COVAR. Na het inspirerende verhaal van Roobroeck begonnen de trainingen, waarbij werd ingezoomd op de missie en visie van de deelnemende organisaties. In de middag werd de SWOT-analyse toegelicht en maakten de duo’s een analyse van hun eigen project.

Op dinsdagochtend was er een presentatie van FCP en ging de daaropvolgende training over de formulering van de strategie en de doelstellingen van de projecten. Het avondprogramma vond ook plaats in Theater Koningshof, met een try-out optreden van Ketoe en een inspirerende presentatie van Wim Staessens, directeur van Theater Koningshof.

De derde dag stond in het teken van de regeling, de begroting en het aanvraagformulier, nadat de dag geopend werd door Claudia Marinelli van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Na een afsluitende borrel ging iedereen na drie intense dagen naar huis met kennis, kunde en inspiratie voor het schrijven van een kansrijke aanvraag.

Kunstgebouw verzorgt in december nog een digitale bijeenkomst voor de deelnemers, wanneer de procedures voor de aanvraag bekend zijn. Ook heeft elke deelnemer nog recht op een aantal uren nazorg van Onbegrensde Zaken.

Kunstgebouw en Onbegrensde Zaken wensen de duo’s heel veel succes!

Meer over cultuurparticipatie
Regeling Samen Cultuurmaken

Foto’s zijn gemaakt door Bas Czerwinski