Tienduizend ICC’ers in vijftien jaar - Kunstgebouw

Tienduizend ICC’ers in vijftien jaar

Portret van leerkracht Jacqueline Voogt in haar klaslokaal

Er zijn bijna 10.000 gecertificeerde ICC’ers in Nederland! Kunstgebouw heeft daar in zes jaar tijd 288 van opgeleid in de provincie Zuid-Holland. “Tijdens de cursus hebben we een beleidsplan geschreven waarin vastgelegd is dat wij de creatieve vakken net zo belangrijk vinden als rekenen en taal. Het is leuk om te zien dat wat in dat plan staat ook echt gebeurt,” vertelt ICC’er Jacqueline Voogt van de Prins Willem Alexanderschool in Berkel en Rodenrijs. Maar hoe doet Zuid-Holland het in vergelijking met de andere provincies? Zijn er ook mannelijke ICC’ers? En hoe zit het met de jonge garde? Ter ere van het 15-jarige jubileum dook het LKCA eens in de cijfers.

In 2019 telde Zuid-Holland 1 gecertificeerde ICC’er per 250 leerlingen. Weliswaar het laagste aantal van alle provincies, maar tegelijk goed nieuws. De meeste scholen hebben dus een ICC’er! De provincie Groningen gaat aan kop, met 1 ICC’er per 109 leerlingen. Of er ook jonge ICC’ers zijn? Maar liefst 25% van de cultuurcoördinatoren in het land zijn onder de 30 jaar. Het gaat meestal om pabo-studenten die de cursus volgden als onderdeel van hun opleiding. Een mooie voorbode voor de toekomst van cultuuronderwijs in het PO. Mannen vormen 10% van de opgeleide ICC’ers. Dat is al jaren stabiel, ondanks het feit dat er steeds minder mannelijke leerkrachten in het PO zijn. Het LKCA presenteert meer weetjes en kleurrijke grafieken in het artikel Feiten en cijfers 15 jaar ICC.

In 2021 start de derde subsidieperiode van Cultuureducatie met Kwaliteit. Dat betekent dat er opnieuw geld beschikbaar komt, onder andere om nieuwe cultuurcoördinatoren op te leiden. “Tijdens zo’n ICC-cursus gaat het opeens overal borrelen. Je krijgt informatie over dingen waar je nog nooit van gehoord hebt. Hoe je een leerlijn kunt opbouwen, hoe lessen in elkaar moeten zitten.” Het heeft Jacqueline geholpen om cultuuronderwijs op de rit te zetten.

Heb je zelf interesse in de Cursus Interne Cultuurcoördinator? Of ben je al ICC’er en heb je behoefte aan verdieping? De regionale CMK-projectleider en de Kunstgebouw Academie kunnen je verder helpen. Op naar de 11.000 gecertificeerde ICC’ers in Nederland!

Lees hier het hele interview met Jacqueline Voogt