Leerkrachten denken mee over Kijk|Kunst - Kunstgebouw

Leerkrachten denken mee over Kijk|Kunst

Leerkrachten zitten aan een tafel en denken mee over de programmering van Kunstgebouw

Hoe komt Kunstgebouw toch aan die mooie voorstellingen? Daar gaat heel wat kijk- en denkwerk aan vooraf. Om een goed Kijk|Kunst-programma samen te stellen, bekijken we theater-, dans- en muziekvoorstellingen uit heel Nederland. Dat doen we samen met de leerkrachten die deel uit maken van onze adviescommissie. Hun ogen en oren houden ons scherp en zorgen dat we een goed afgestemd programma maken dat aansluit bij de praktijk van het onderwijs. Dit schooljaar bestaat het Kijk|Kunst-programma uit 33 voorstellingen die in totaal 574 keer gespeeld worden voor scholen van Albrandswaard tot Zoeterwoude.

Onze adviescommissie bestaat op dit moment uit 7 leerkrachten. Van Leimuiden (Kaag en Braassem), Hoornaar (Giessenlanden) tot Oude-Tonge (Goeree-Overflakkee), ze komen uit heel Zuid-Holland. Normaal gesproken staan ze voor de klas in verschillende groepen op scholen die allemaal meedoen aan Kijk|Kunst. Een paar keer per jaar gaan ze met ons mee om voorstellingen te scouten. Dat is een pittige klus. Soms zien we wel acht voorstellingen op een dag. Iedere voorstelling beoordelen we op artistieke kwaliteit, inhoudelijke geschiktheid voor de leeftijdsgroep, aansluiting bij de belevingswereld van de kinderen en plaatsbaarheid. Soms kan het zijn dat een voorstelling wel goed is, maar niet geschikt. Wanneer we twijfelen, vragen we een second opinion aan een andere leerkracht uit de adviescommissie. Bijvoorbeeld om zeker te weten of een voorstelling aansluit bij scholen met een sterke Christelijke identiteit. Of wanneer we twijfelen of een voorstelling beter past bij groep 3-4 of 5-6.
Aan het begin van ieder schooljaar komt de adviescommissie bij elkaar. Tijdens deze jaarlijkse vergadering worden de leerkrachten door ons bijgepraat over de landelijke en regionale ontwikkelingen op het gebied van cultuuronderwijs. En andersom horen wij van hen hoe het Kijk|Kunst-programma bevalt bij de scholen.

Deze leerkrachten maken deel uit van de Kijk|Kunst-adviescommissie:

  • Tineke van der Eijk-Breijer (Koning Willem-Alexanderschool in Waddinxveen)
  • Carmen Kroon (OBS De Sterreboom in Stolwijk)
  • Elko Luijckx (RKBS Sint Josef in Schipluiden)
  • Rianne Marinissen (CBS De Bron in Oude-Tonge)
  • Heleen Reitsma-Vroegindewij (Oranjeschool in Katwijk)
  • Gerda Verberne-Strobbe (IKC De Lei in Leimuiden)
  • Mariette Verwey (CBS Samen op weg in Hoornaar)

Ben je leerkracht op een Kijk|Kunst-school en wil je ook deel uit maken van onze adviescommissie? Neem contact op met Debby Bos.