Strandbeesten - Kunstgebouw

Strandbeesten

  • Groep 7/8
  • Beeldende kunst
Groot wezen gemaakt van pvc-pijp, tie-wraps en plastic beweegt over het strand, gemaakt door kunstenaar Theo Jansen

Strandbeesten laat de leerlingen op een speelse manier kennismaken met het werk van kunstenaar Theo Jansen, maar ook met aspecten die met dat werk te maken hebben: dat je met eenvoudige materialen bijzondere dingen kunt doen; dat uitvinden altijd met vallen en opstaan gaat. De leerlingen bekijken samen met de vakdocent het ontstaan en bewegen van strandbeesten en onderzoeken welke stappen de kunstenaar heeft gezet in de bouw en ontwikkeling van zijn wandelende dieren van elektriciteitsbuis. Na het bespreken van het werk van Theo Jansen, gaan de leerlingen zelf aan de slag.

In de gastles maken ze, geïnspireerd door de strandbeesten, eigen beestjes met ‘Art-Straws’ die de vakdocent meebrengt. In les 2 en 3 maken de leerlingen grote constructies van Bambox (in de klas komt een projectkoffer met bamboestokjes en elastiekjes) en experimenteren zij volop met dit materiaal. De begrippen energie en beweging onderzoeken zij door in een technische tekening de werking van hun fiets te doorgronden.
Beschouwen, reflecteren en zelf actief beeldend bezig zijn vormen een samenhangend geheel. Alle opdrachten hebben het werk van Theo Jansen als uitgangspunt.

Strandbeesten leven van de wind!

Dit project kan aansluiten bij: kunst, techniek, samenwerken, ontwerpen, uitvinden, bouwen, leren door te doen.

De handleiding wordt ongeveer drie weken voor de gastles toegezonden aan de school. Het project start met een gastles. Daarna wordt de projectkoffer op school bezorgd. Iedere groep heeft de projectkoffer circa één week ter beschikking. Alle informatie over dit project, waaronder het rooster, vind je op mijn.kunstgebouw.nl.