Zicht op een kansrijke toekomst - Kunstgebouw

Zicht op een kansrijke toekomst

Interview met Aiman Hassani
Jongeren aan de slag met filmmaken in talentontwikkelingsprogramma PlusWhat
Foto: Cosimo Beduini

Iedereen gelijke kansen bieden om deel te nemen aan het culturele leven. Dat is het streven van het landelijke programma Cultuurparticipatie. Kunstgebouw gaat op zoek naar inspirerende voorbeelden in Zuid-Holland, waarbij culturele en sociale instellingen actief samenwerken. In dit interview vertelt Aiman Hassani, co-directeur van Stichting wedowe in Rotterdam, over PlusWhat: een talentontwikkelingsprogramma voor jongeren die zich willen ontwikkelen in audiovisuele contentcreatie en het maken van films.

Aansluiting op de arbeidsmarkt

PlusWhat is een op creativiteit gericht talentontwikkelingstraject waarbij jongeren van 16 t/m 27 jaar hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Mét zicht op een kansrijke toekomst. Aiman en zijn team geloven namelijk in de potentie van alle jongeren die het niet altijd makkelijk hebben; een visie waaruit PlusWhat is ontstaan. “We organiseerden al meer dan tien jaar activiteiten voor jongeren en zagen een behoefte aan het begeleid worden naar een opleiding of werk in de creatieve sector”, legt Aiman uit. “Onze doelgroep vindt namelijk niet altijd even gemakkelijk aansluiting bij bestaande activiteiten en ervaart allerlei drempels. Bijvoorbeeld omdat de deelnemer een ingewikkeld deelnameformulier moet invullen, of niet de financiële middelen heeft om te kunnen deelnemen. Wij proberen deze obstakels weg te nemen, makkelijk bereikbaar te zijn en in contact te komen met de jongeren. Als het eerste contact is gemaakt, kunnen we tijdens een gesprek of activiteit ontdekken wat de behoefte is.”

Ontwikkelen in de branche

Met PlusWhat kunnen jongvolwassenen zich ontwikkelen in audiovisuele contentcreatie en het maken van films. “We hebben diverse trajecten waardoor de jongeren het vak kunnen leren”, zegt Aiman. “In ons parttime traject van drie weken leren ze in vogelvlucht een video te maken. Het fulltime PlusWhat Program is een talentontwikkelingsprogramma bedoeld voor creatieve en talentvolle jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierbij worden de deelnemers intensief begeleid naar een opleiding of werk binnen de sector.” In dertig weken wordt de jongeren geleerd wat er komt kijken bij het maken van een professionele video of film: van het uitwerken van een idee, scriptschrijven, (pre)productie tot postproductie. “De deelnemers krijgen elke week opdrachten waarbij ze een concept ontwikkelen, gaan filmen en editen. Alles onder begeleiding van professionals uit de industrie. Uiteindelijk kunnen de jongeren zich in de branche ontplooien als vlogger, filmmaker of grafisch vormgever.”

Talent Day

De trajecten dienen meerdere doelen, zoals kennismaking met cultuur, persoonlijke ontwikkeling, begeleiding naar een opleiding of werk of ter verbetering van een bestaande carrière. Om op een laagdrempelige manier kennis te maken met PlusWhat wordt er regelmatig een Talent Day georganiseerd, vertelt Aiman. “Iedereen is welkom en kan kennis maken met ons, met elkaar en met de veelzijdige wereld van film en video. Er komen jongeren langs die zin hebben om een dagje wat te doen, maar ook mensen die serieus verder willen in deze sector. Het zijn inspirerende dagen waarop ideeën worden gedeeld en jongeren elkaar ontmoeten.”

Maak de subsidieaanvraag met je doelgroep

PlusWhat is ingestoken als cross-over tussen cultuur, kunst, media, film, educatie én werk en inkomen. Om het project te financieren ontvangt de stichting bijdragen van verschillende fondsen. “Voor de toekomst zijn we op zoek naar hybride financieringsmogelijkheden, zodat we onze inkomsten gedeeltelijk kunnen halen uit betaalde opdrachten. Denk daarbij aan organisaties en bedrijven die videocontent laten maken door onze jongeren. Op die manier hopen we dat onze talentontwikkelingstrajecten een begrip worden en PlusWhat een bekende naam in het bedrijfsleven. Al proberen fondsen hun aanvraagprocedures zo makkelijk mogelijk te maken: het aanvragen van subsidie vergt veel geduld en doorzettingsvermogen”, zegt Aiman. “Het uitvoeren van een ambitieus plan als PlusWhat met een klein team is een behoorlijke zoektocht. We zijn voortdurend de processen aan het bijstellen om onze workflow te verbeteren.” Wat kan hij mensen aanraden die een subsidie voor cultuurparticipatie willen aanvragen? “Maak de aanvraag samen met je doelgroep en ga in gesprek met zo veel mogelijk fondsen die aansluiten bij je ideeën. Zij willen meestal ook graag helpen bij het verbeteren van je aanvraag, zodat je meer kans maakt. Blijf het doel voor ogen houden en laat je niet demotiveren door een afwijzing.”

Wil je meer weten over Stichting wedowe? Bekijk dan hier hun website.
Meer over PlusWhat.

Meer over cultuurparticipatie in Zuid-Holland
Abonneer je op de nieuwsbrief Cultuurparticipatie in Zuid-Holland
Word lid van de LinkedIn-groep Cultuurparticipatie in Zuid-Holland

Datum: 21 februari 2022
Tekst: Cathelijne Beijn