Netwerkbijeen­komst beleids­makers cultuur en erfgoed in Zuid-Holland - Kunstgebouw

Netwerkbijeen­komst beleids­makers cultuur en erfgoed in Zuid-Holland

Mensen zitten in een theaterzaal en kijken allen dezelfde kant op.
Foto: Bas Czerwinski

Kom naar de netwerkbijeenkomst voor beleidsmakers cultuur en erfgoed in Zuid-Holland!

Het doel is om onderling kennis te maken, informatie uit te wisselen en een actief netwerk te vormen waarin beleidsmakers en -medewerkers kennis rondom cultuur en erfgoed kunnen delen, elkaar kunnen inspireren en gezamenlijk relevante vraagstukken kunnen agenderen.

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 18 april van 12.30 tot 18.00 uur in Theater het Kruispunt in Barendrecht.

Bekijk het programma hieronder

 

Programma

12.30 uur | Inloop met lunch
13.00 uur | Opening en paneldiscussie
Aukje Bolle (directeur Kunstgebouw), Marielle Hendriks (directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland) en Nadja van den Heuvel (Hoofd Cultuur en Vrije Tijd bij provincie Zuid-Holland) gaan in gesprek over het belang van cultuur en erfgoed, en de wisselwerking tussen beide.
14.00 uur | Ronde 1 Deelsessies
Diverse presentaties, gesprekken en workshops
15.30 uur | Ronde 2 Deelsessies
Diverse presentaties, gesprekken en workshops
17.00 uur | Afsluiting & borrel

Deelsessies
Op basis van behoeften zijn 4 thema’s gekozen:

 • Ronde 1 & 2: Toekomstbestendigheid verenigingen
  Erfgoedhuis Zuid-Holland en Kunstgebouw praten je bij over recente ontwikkelingen op het gebied van revitalisering en verduurzaming van amateurkunst-, erfgoed- en historische verenigingen. Wissel van gedachten over welke rol de gemeente hierin heeft.
 • Ronde 1 & 2: Veel gemeenten hebben meer taken dan tijd.
  Cultuur en erfgoed op de agenda zetten en houden kan een uitdaging zijn. In de workshop van Urban Green Deals ga je aan de slag met tools die hierbij helpen. De workshop is geïnspireerd door en geworteld in het werk van Keith Johnstone en David Kolb.
 • Ronde 1 & 2: De wisselwerking tussen kunst en erfgoed
  Kunstloc Brabant koppelt actuele kunst aan erfgoed binnen gebiedsopgaven, zoals de Zuiderwaterlinie of Kloosterpaden. Adviseurs Netty van de Kamp en Hermelinde van Xanten tonen inspirerende voorbeelden van militair, religieus en landschappelijk erfgoed. Kunstenaar Cathelijne Montens licht het project Paden Banen toe. Daarna ga je onder begeleiding van Cathelijne (kort) aan de slag met zelfgekozen erfgoed binnen jouw gemeente/werkgebied. Insteek: erfgoed en actuele kunst combineren en daarmee impact creëren.
 • Ronde 1: Samenwerking tussen beleidssectoren erfgoed en cultuur
  De gemeente Apeldoorn vertelt over hun geïntegreerde erfgoed- en cultuurbeleidsnota. Hoe dragen cultuur en erfgoed bij aan de identiteit van de gemeente? Ga in gesprek over welke kansen er in jouw gemeente zijn voor samenwerking tussen beleidssectoren erfgoed en cultuur.
 • Ronde 2: Geld en middelen: regelingen, fondsen en financieringsmogelijkheden
  Er zijn talloze (overheids)regelingen en fondsen waarbij geld beschikbaar is voor cultuur en erfgoed. Maar zijn deze bekend en ken je de mogelijkheden? Het Fonds voor Cultuurparticipatie en Kunstgebouw gaan met je in gesprek over beschikbare middelen en hoe deze ten goede kunnen komen aan initiatieven in Zuid-Holland.

Alle betrokken ambtenaren met cultuur en/of erfgoed in hun portefeuille zijn welkom. Geef je op via het inschrijfformulier.

Vragen? Neem contact op met Soesja Pijlman.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Provincie Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland en Kunstgebouw.