Netwerkbijeenkomst: Wie is we? - Kunstgebouw

Netwerkbijeenkomst: Wie is we?

Voor CMK-projectleiders, beleidsmakers, kunstvakdocenten, leerkrachten en culturele organisaties
Een wit vraagteken met diverse vormen van kleur erin.

Woensdag 30 november is hét moment waarop we met iedereen die werkt aan cultuureducatie in Zuid-Holland samenkomen. Wie is we? vraagt ons naar onszelf te kijken, maar ook te bepalen wie die ‘we’ waarover gepraat wordt nu eigenlijk écht is.

Tijdens deze bijeenkomst proberen we duidelijk te krijgen wat de rol is die kunst & cultuur kunnen spelen in het creëren van gelijke kansen. We wisselen kennis en ervaringen uit en zetten deze inzichten om naar actie. Helder, haalbaar en praktisch.

Dit doen we met CMK-projectleiders, beleidsmakers, kunstvakdocenten, leerkrachten en culturele organisaties. Omdat we elkaar nodig hebben, maar vooral omdat de diversiteit aan inzichten zorgt voor een goed onderbouwde basis, nuance aanbrengt en ruimte biedt om een uitdaging in de volledige context te zien.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Naast actie is er natuurlijk ook ruimte voor inspiratie:

Jongen achter microfoonWorkshop: Kinderen eerst
Locatie: De Kleine Ambassade
Wanneer: ochtend

Praten mét kinderen in plaats van over kinderen. Hoe bereid jij jouw organisatie voor op de toekomst? Stel, je hebt nu de kans om de burgers van de toekomst daarbij te betrekken. Door samen met kinderen te onderzoeken hoe jouw dienstverlening verbeterd kan worden. Die kans grijp je natuurlijk meteen aan! Zij zijn tenslotte jouw toekomstige medewerkers, nieuwe klanten en aankomende samenwerkingspartners. In deze workshop krijg je meer inzicht in hoe je met kinderen in gesprek kunt gaan over grote vraagstukken. En hoe zij een deel van de oplossing kunnen zijn.

Twee mannen tekenen op een groot vel papier. Workshop: Van Voor Door
Locatie: Stedelijk Museum Schiedam (Stadsgalerij)
Wanneer: ochtend

Geef ruimte aan ieders ideeën met gelijkwaardigheid en co-creatie als uitgangspunt. Het project Mijn Schiedam is uniek in Nederland. Binnen het project krijgt iedere Schiedammer de kans mee te denken aan programma’s en activiteiten. Soms is dit een tentoonstelling, soms het delen van verhalen of ‘iets’ maken. Ook na drie jaar Mijn Schiedam blijft het een avontuur. Van tevoren weten we nooit wat de uitkomst van een samenwerking gaat zijn. We blijven ontdekken en van elkaar leren. De ontmoeting en het samen maken is net zo belangrijk. In deze workshop wordt duidelijk hoe je succesvol een diversiteit aan perspectieven, inzichten en achtergronden kunt verwerken in jouw project en hoe dit in positieve zin bijdraagt aan de professionaliteit en denkkracht van jou als mens en jouw organisatie.

Portretfoto van Marilse EerkensLezing door Marilse Eerkens
Locatie: Stedelijk Museum Schiedam (Kapel)
Wanneer: ochtend

Hoe gaan we om met kinderen? Tot wat voeden wij eigenlijk op? Marilse Eerkens studeerde Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft sinds 2000 opiniestukken voor onder andere De Volkskrant, Psychologie Magazine en Follow The Money. Ze was ruim vijf jaar redacteur van het magazine JM-Ouders en heeft zich gespecialiseerd in vraagstukken met betrekking tot kansenongelijkheid, de inrichting van het onderwijs en hoe de ontwikkeling van kinderen zich verhoudt tot het huidige jeugdbeleid. “Er is veel psychologische kennis over de positieve effecten van kunst en cultuur aan de ontwikkeling van het jonge brein. Helaas profiteren we nog veel te weinig van die kennis en vormt het nauwelijks onderdeel van beleid. Dit moet anders!”

Live podcast met Hizir Cengiz
Locatie: Hotspot Hutspot

Hizir Cengiz schrijft onder meer voor De Groene Amsterdammer, De Correspondent en NRC. Daarnaast wist hij met zijn podcast Voetnoot* de Haagse Media Award voor beste podcast in de wacht te slepen. Hizir gaat deze dag in gesprek over de thema’s kansengelijkheid, diversiteit en inclusie en laat daarbij mensen aan het woord die zaken als armoede, discriminatie en uitsluiting aan den lijve hebben ondervonden. Daarnaast onderzoekt hij welke rol kunst en cultuur hebben gespeeld en in hoeverre het onderwijs inderdaad de gelijkmaker is als het gaat om ongelijke kansen.

In Hotspot Hutspot kun je live meeluisteren en geïnspireerd raken door de verhalen van:

14.00 uur – Deborah Cameron
Sociaal-cultureel ondernemer uit de Haagse Schilderswijk, a.k.a. The Power Queen.

14.45 uur – Aziem Jarmohamed
Schooldirecteur én grondlegger van de Rotterdamse Gelijke Kansen Alliantie

15.30 uur – Petra Kerstens
Verbonden aan het lectoraat ‘Waarderen van diversiteit’ binnen de Fontys Hogeschool.
Doet onderzoek naar de waarde van kunst, creativiteit en spel.

Workshop Diversity Toolkit
Locatie: Stedelijk Museum Schiedam (Atelier)
Wanneer: ochtend + middag

Met behulp van Social Design gaan we op zoek naar wat diversiteit en inclusie voor ons nu echt betekenen, als persoon en in ons dagelijks werk. Wie zien/zijn we of juist niet?
We onderzoeken hoe wij kunnen bijdragen aan gelijke kansen en gelijkwaardigheid. En we ontdekken dat we aannames doen waar we die misschien niet hadden verwacht.
In deze workshop leggen we de basis voor een Diversity Toolkit waarvan culturele organisaties, kunstvakdocenten en het onderwijs kunnen profiteren.
We maken hiermee thema’s zoals burgerschap, armoede en identiteit met de bijbehorende uitdagingen inzichtelijker.

Rondetafelgesprekken
Om écht te werken aan diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid in het onderwijs en de cultuursector, is betrokkenheid nodig. In de vorm van rondetafelgesprekken gaan we, onder begeleiding van de Gelijke Kansen Alliantie, in gesprek met een aantal belangrijke (provinciale) partijen. We maken plannen voor de toekomst en zetten die om tot acties die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Social Lunch
Locatie: Hotspot Hutspot

De lunch zal deze dag verzorgd worden door het team van Hotspot Hutspot.
Een sociaal restaurant dat eten gebruikt als middel om mensen te verbinden, verder te brengen en weer te doen durven dromen. Drijvende kracht achter Hotspot Hutspot is onlangs gestart met zijn nieuwe project Heat & Eat met als doel mensen die gedwongen in de kou zitten een warme plek te bieden. Lees meer over Hotspot Hutspot

Programma

09:00 – 09:30 Inloop met koffie
09:30 – 10:00 Opening
10:00 – 10:45 Lezing door Marilse Eerkens
11:00 Workshops
13:00 Lunch
14:00 Workshops
16:15 Afsluiting

Aanmelden is niet meer mogelijk.