Terugblik CmK-bijeenkomst in Naturalis Biodiversity Center

Toekomst cultuureducatie centraal tijdens CmK-bijeenkomst Kunstgebouw

Terugblik
CMK-bijeenkomst 14 november 2023
Fotograaf: Laura-anne Grimbergen

Een nieuwe Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK)-periode staat voor de deur. In dat licht organiseerde Kunstgebouw gistermiddag een CmK-bijeenkomst in Naturalis Biodiversity Center in Leiden voor (lokale) beleidsmakers en projectleiders, leerkrachten en cultuuraanbieders. De dag stond in het teken van inspiratie en informatie: hoe ziet cultuureducatie in de toekomst eruit? Hoe kan kunst en cultuur een positieve impact maken op de ontwikkeling kinderen en jongeren? Maar ook: hoe ziet de nieuwe CmK-regeling eruit en waar dienen plannen aan te voldoen? Een korte terugblik.

Van grote, maatschappelijke thema’s tot praktische handvatten

Tijdens deze middag passeerden niet alleen grote actuele, maatschappelijke thema’s de revue – in workshops werden ook praktische handvatten aangereikt aan de deelnemers. Merlijn Twaalfhoven, componist en creatief onderzoeker, trapte de dag af door de zaal mee te nemen in zijn visie op kunst en cultuur en hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan het trotseren van complexe maatschappelijke problemen. Hij pleit ervoor de kunstenaarsmindset aan te zetten – ook bij kinderen. Want in ieder mens groot of klein huist een kunstenaar, en creativiteit opent ieders blik en kan verbinden.

In een panelgesprek spraken 4 panelleden – Statenlid provincie Zuid-Holland Leontine Vreeke, leerkracht, kunstenaar en onderwijskundige Jelle Ris, kandidaat Tweede Kamerlid BIJ1 Liyah Park en LKCA-directeur Lucien Kembel – met het publiek over grote, actuele thema’s binnen de cultuureducatie. Is cultuuronderwijs nu wel representatief en inclusief genoeg? Hoe kunnen we dat borgen? Moeten we met z’n allen niet meer ontdekken waar cultuur zich bevindt en dus niet van tevoren al de kaders bepalen van het culturele onderwijsaanbod? En niet onbelangrijk: ga eens de klassen in en het gesprek aan met de leerlingen. Wat is hun leerbehoefte?

De dag werd afgesloten met een praktische sessie waarin Fonds voor Cultuurparticipatie de nieuwe regeling toelichtte en Kunstgebouw zijn rol als provinciaal penvoerder verhelderde, en een tweetal workshops waarin praktische handvatten werden gegeven over het implementeren van een effectief leerecosysteem en het integreren van diversiteit en inclusie in de dagelijkse praktijk.

Binnenkort alle highlights op een rij

Kunstgebouw publiceert binnenkort alle inhoudelijke highlights van de dag – houd hiervoor onze socials en website in de gaten. Bij de aanwezigen van de CmK-bijeenkomst landt dit in hun mailbox.

De aanvraagperiode Cultuureducatie met Kwaliteit 2025-2028 opent op vrijdag 1 december 2023. Meer informatie over de landelijke regeling en wat Kunstgebouw voor jouw organisatie kan doen vind je hier.