Fruit of the Hood zaait en oogst cultuur met jongeren - Kunstgebouw

Fruit of the Hood zaait en oogst cultuur met jongeren

Interview met Bart van Dorp
Meisje draagt voor uit een boek, in het kader van het project voor cultuurparticipatie Fruit of the Hood, een duurzame broedplaats voor en door jongeren in Barendrecht

Voor jongeren is in Barendrecht op cultureel gebied weinig te doen. En nu ook de horeca dicht is hangen ze veel op straat, of in de plaatselijke bibliotheek. Daarbij is er voor jongeren weinig plek voor (culturele) talentontwikkeling. In plaats van hen als last te zien betrekt cultureel verzamelgebouw Het Kruispunt – waarin een theater, bibliotheek, omroep, digitale krant en restaurant zijn gevestigd – de jongeren bij activiteiten en de programmering. Onder de naam ‘Fruit of the Hood’ wordt samengewerkt met de jongerenwerkers van Stichting KijkopWelzijn.

Fruit of the Hood is een project van Stichting Het Kruispunt Live in samenwerking met welzijnsorganisatie KijkopWelzijn. Met het project ontwikkelen cultureel verzamelgebouw Het Kruispunt en de jeugd- en jongerenwerkers van KijkopWelzijn urban activiteiten voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Bart van Dorp, werkzaam bij Theater het Kruispunt en programmamaker bij Stichting Het Kruispunt Live, leidt het project samen met Jacoline de Heer.

Jongeren schijnen nauwelijks vertegenwoordigd te zijn in het culturele aanbod in Barendrecht. Hoe komt dat?
“Dat is de vraag. Het theater heeft contact met de culturele partners in de regio, maar er komen in Het Kruispunt relatief weinig jongeren over de vloer die actief deelnemen aan activiteiten. Er wordt al snel geklaagd over overlast van jongeren, maar er wordt ook amper iets voor ze georganiseerd. Dus laten we iets met ze gaan doen. Voorheen probeerden we jongeren te benaderen door social media of zochten contact via de scholen, maar dat leverde te weinig op. We legden jongeren dingen op zonder met de doelgroep zelf te praten. Met dit project maken we daarin een ommezwaai: we betrekken jongeren en vragen wat het culturele aanbod voor hen zou moeten zijn. Samen met de jongeren willen we aanbod maken, in plaats van aanbod opleggen.”

Hoe pak je dat aan?
“Praat je over Barendrecht, dan praat je over fruitteelt. Vandaar Fruit of the Hood, een project dat is opgedeeld in vijf fasen: BEMEST!, BESTUIF!, ZAAI!, OOGST! en VERMEERDER! De tweede fase, ‘bestuif’, heeft als doel jongeren te bereiken door bijvoorbeeld een programma voor lokaal talent of hiphopschrijfsessies aan te beiden. Het is belangrijk om te kijken over welke jongeren we het hebben, dus organiseren we eerst aansprekende en laagdrempelige activiteiten door hen aan ons te binden. De activiteiten worden begeleid door jongerencoaches en uitgevoerd in samenwerking met externe sociale en culturele partijen. Zo hebben we rolmodellen uit de regio betrokken, waaronder spoken word-artiest Kay Slice. Ook hebben we een meidenmagazine gemaakt, waarin jongeren hun ervaringen delen en creatief bezig zijn. Inhoud, uitvoer en vormgeving is helemaal zelf gedaan door jonge meiden uit de buurt. Dat is super goed ontvangen, dus zijn we alweer bezig met een tweede editie.”

Dat klinkt nog steeds aanbodgericht.
“Klopt. Deze stap maken we om de jongeren te laten zien waar we mee bezig zijn en wat er allemaal mogelijk is. Het groeit en de jongeren stromen al steeds makkelijker van de ene naar de andere activiteit. We laten ze niet los. De meeste projecten zijn gratis en de jongeren nemen steeds vaker hun vrienden mee. We merken nu al dat er veel potentie in zit. In de volgende fase, ‘zaai’, gaan we vraaggericht werken. Dat betekent ophalen bij de doelgroep waar de behoefte ligt. Samen met de jongeren maken we een programmateam van zo’n tien tot vijftien jongeren die we een jaar intensief aan ons binden en begeleiden als programmeurs.”

Welke rol heeft KijkopWelzijn binnen Fruit of the Hood?
“Iedereen mag meedoen aan het project, maar kwetsbare en eenzame jongeren van 12 t/m 18 jaar krijgen extra aandacht. Hier komen de jongerenwerkers van KijkopWelzijn om de hoek kijken. Zij benaderen jongeren op een laagdrempelige manier en weten wat zij nodig hebben. Onze programmamaker zal samen met de doelgroep projecten ontwikkelen, zoals Talent Stage: een talentenwedstrijd voor lokaal talent. We gaan een eigen kledinglijn opzetten en een Summer School organiseren voor mensen die in de zomer niet op vakantie gaan. Ook het taalproject HipHop in je Bieb zullen we verder uitbouwen. Waar fase 2 nog heel concreet bestaat uit een aantal duidelijke activiteiten is er in de derde fase volop ruimte om te kijken waar de behoefte ligt van de doelgroep en daarop in te springen met aansprekende activiteiten.”

Wat wil je uiteindelijk met het project bereiken?
“Het einddoel is de doorontwikkeling van een duurzame broedplaats voor en door Barendrechtse jongeren. Sinds de start van Fruit of the Hood in juli 2021 komen hier steeds meer jongeren over de vloer bij Kruispunt Live. We zouden het tof vinden als ze hier dan ook altijd iets te doen hebben. Dat dit een plek wordt voor talentontwikkeling en waar jongeren ervaren dat ze welkom zijn, gezien worden en een makersplek hebben. Dat er niet óver maar mét ze gepraat wordt. Die omslag willen we graag maken.”

Het project Fruit of the Hood van Stichting Het Kruispunt Live en Stichting KijkopWelzijn ontvangt subsidie uit de regeling Samen cultuurmaken van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Meer over cultuurparticipatie in Zuid-Holland
Abonneer je op de nieuwsbrief Cultuurparticipatie in Zuid-Holland
Word lid van de LinkedIn-groep Cultuurparticipatie in Zuid-Holland

Datum: 21 december 2021
Tekst: Cathelijne Beijn