Erfgoedprojecten voor het primair onderwijs op Goeree-Overflakkee - Kunstgebouw

Erfgoedprojecten voor het primair onderwijs op Goeree-Overflakkee

Illustratie van jongen op strand met duif in rieten mand met het woord 'ontdek' in gele letters

Goeree-Overflakkee heeft er vier educatieve erfgoedprojecten voor het primair onderwijs bij. Leerlingen van groep 3 tot en met groep 8 maken hiermee op speelse en spannende manier kennis met een aantal bijzondere erfgoedlocaties op het eiland: Fort Prins Frederik bij Ooltgensplaat, sporen van de visserij die op het eiland eeuwen lang een belangrijke rol speelde, de unieke Havenkanalen, en de Bunkerroute De Punt bij Ouddorp.

Vrienden van het Fort
Dit is een erfgoedproject voor groep 3 en 4 over het tweehonderd jaar oude Fort Prins Frederik bij Ooltgensplaat. Leerlingen maken kennis met het fort en met de mensen vroeger op het Fort leefden: kennen ze Harry de Soldaat al, of Wim de Smid en Mie de Wasvrouw?

Klik hier voor het lesmateriaal Fort Prins Frederik
Bekijk hier het filmpje “Vrienden van het fort”

Vissers van Goeree-Overflakkee
Dit is een erfgoedproject voor groep 5-6 over het vissersleven van ruim 100 jaar geleden op het eiland. Welke sporen van toen zijn er in de verschillende dorpen nog te ontdekken?

Klik hier voor het lesmateriaal Visserij
Bekijk hier het filmpje “De Vissers van Goeree-Overflakkee”

Van haven naar zee
Dit is een erfgoedproject voor groep 5-6 over de unieke havenkanalen van het eiland. Leerlingen ontdekken hoe deze kanalen zijn ontstaan en waarvoor ze werden gebruikt. Welke sporen van vroeger zijn er bij deze unieke kanalen nog te vinden?

Klik hier voor het lesmateriaal Havenkanalen
Bekijk hier het filmpje “Van haven naar zee”

Stiekem seinen
Dit is een erfgoedproject voor groep 7-8 over Bunkercomplex De Punt bij Ouddorp. Leerlingen ontdekken waarom de bunkers zijn gebouwd, hoe de soldaten er tijdens de Tweede Wereldoorlog leefden en hoe ze stiekem geheime boodschappen konden versturen.

Klik hier voor het lesmateriaal Bunkers
Bekijk hier het filmpje “Stiekem seinen”

Bekijk het promotiefilmpje van de vier projecten

Deze projecten zijn door Kunstgebouw ontwikkeld in opdracht van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en de gemeente Goeree-Overflakkee, in nauwe samenwerking met scholen,  Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Dorpsraad Ooltgensplaat, Stichting WO2GO en Erfgoedhuis Zuid-Holland.