Lesbrief 'Oorlogssporen in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg' - Kunstgebouw

Lesbrief ‘Oorlogssporen in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg’

Erfgoedproject voor groep 6, 7 en 8
Historische foto van een gebombardeerde kerk in Valkenburg
Foto: Archief Vereniging Oud Valkenburg

Voor de Canon van Katwijk was ’75 jaar vrijheid’ in 2020 de aanleiding een lesbrief voor de bovenbouw van het primair onderwijs te ontwikkelen, waarbij leerlingen kennis maken met de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg.

Oorlog in de drie dorpskernen

De lesbrief Oorlogssporen vertelt over de belangrijke en ingrijpende oorlogsgeschiedenis van de drie dorpskernen: de aanleg van de Atlantikwall en de grote gevolgen die dit voor Katwijk had, de bijna complete verwoesting van Valkenburg in de eerste vijf dagen van de oorlog en het zeer actieve verzet in Rijnsburg.

Op zoek naar sporen

Leerlingen ontdekken aan de hand van verhalen van leeftijdsgenoten uit die tijd wat er gebeurde en wat dit voor gevolgen had. Ook neemt de lesbrief de leerlingen mee langs de sporen die vandaag de dag nog steeds in de drie dorpskernen te vinden zijn. De geschiedenis ligt letterlijk op straat. Oorlogssporen bevat informatie, lessuggesties, opdrachten en speurtochten. Ook is er veel historisch beeldmateriaal opgenomen: hoe zagen de dorpskernen er toen uit? Wat herken je nog?

Ga direct naar de lesbrief ‘Oorlogssporen’

De lesbrief is door Kunstgebouw gemaakt in opdracht van de Canon van Katwijk binnen het project Cultuureducatie met Kwaliteit.