01

Nieuws


Vandaag ontvangt minister Arie Slob het advies van Curriculum.nu. Wat verandert er voor het leergebied Kunst & Cultuur?

Vakdocenten die de gastlessen verzorgen uitgebreid bijgepraat over de nieuwe projecten.

Op 20 augustus is het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Zuid-Holland 2019 – 2023 gepresenteerd.

Cultuurcoördinator Jacqueline Voogt van CBS Prins Willem Alexander in Berkel en Rodenrijs, zit vol plannen die niet bij plannen zullen blijven.

De Comenius Mavo in Capelle aan den IJssel start dit schooljaar met 20-80 learning. Kunst & cultuur spelen hierin een belangrijke rol.

Vakdocent Leontien Apekrom vertelt in deze column wat haar favoriete Kijk|Kunst-project is en waarom.

Op 17 september word je helemaal bijgepraat en hoor je alle voors en tegens van het voorstel voor het nieuwe curriculum van het leergebied Kunst & cultuur.

In deze column beschrijft adviseur Paul Vogelezang hoe met geduld en gevoel de vicieuze cirkel in cultuuronderwijs wordt doorbroken.

Wat is de impact van de regelingen Cultuureducatie met kwaliteit en de Impuls Muziekonderwijs?

Rehab Chaker is sinds kort lid van de raad van toezicht van Kunstgebouw. Het cultuuronderwijs op haar school in Aleppo werd bepaald door het regime van Assad.

Kunstgebouw is blij met de uitgangspunten, de minister maakt een aantal hoopvolle keuzes voor cultuuronderwijs.

Kunstgebouw biedt een aantal leuke creatieve lesideeën aan binnen het thema Voertuigen.

De auditieronde van de Lang Leve de Muziek Show is in Zuid-Holland gewonnen door groep 6-7 van de OBS De Dukdalf uit Leiden!

We hebben weer mooie nieuwe voorstellingen voor Kijk|Kunst geselecteerd en inspireerde projecten voor Doe|Kunst ontwikkeld.

Leerkrachten van groep 5 en 6 in Katwijk en Rijnsburg deden in mei mee aan het project Kijken naar voorstellingen met leerlingen.

Lees in ons jaarverslag 2018 wat we hebben bereikt en vooral: met wie. Want samen zorgen we voor goed cultuuronderwijs!

Zestien Zuid-Hollandse basisscholen zijn geselecteerd voor de theateraudities van de Lang Leve de Muziek Show!

In Brielle heeft elke leerling 5 of meer cultuurcontacten per jaar. Een dubbelinterview met Cees Beukema en Bas Schoute.

Gedeputeerde Rik Janssen maakt ruimte voor vers bloed in de organisatie. We spraken met hem over het cultuurbeleid van de provincie.

In Katwijk loopt het cultuuronderwijs gesmeerd. Stuwende kracht is Aafke Schimmel-Van Rijs, ambtenaar Kunst en Cultuur.

Soms maakt muziek iets los dat zelfs de groepsleerkracht nog nooit heeft gezien. Lees de column van onze vakdocent Marjolein Gijzel.

De stemmen zijn geteld. Donderdag starten in Zuid-Holland 55 Statenleden in hun nieuwe baan. Welk advies geven wij hen mee? En wat is de opdracht aan onszelf?

Hoe denken de politieke partijen die in Zuid-Holland deelnemen aan de provinciale statenverkiezingen van 20 maart over cultuur en erfgoed?

De eerste lichting studenten van de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider ontving bij Inholland hun diploma.

Ga op 14 maart 2019 in gesprek met bestuurders, bewoners en experts over de kansen en ambities voor cultuur en erfgoed in Zuid-Holland.

Zowel Jeroen Schipper als Jasper Smit zijn genomineerd voor de Willem Wilminkprijs voor beste kinderlied 2019.

Onze samenwerkingspartner Inholland Academy start weer met een aantal interessante post-hbo opleidingen voor leerkrachten, cultuuraanbieders en vakdocenten.

Op 9 april 2019 vindt een meet up plaats voor studenten van de opleiding Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) en Codarts (Rotterdam).

Leerkrachten opgelet! Je kunt je weer inschrijven voor de Lang Leve de Muziek Wedstrijd! Ga met groep 6 of 7 dit muzikale avontuur aan.

Marielle Hendriks is de nieuwe directeur van het Erfgoedhuis. We spraken met haar over creatieve ontwikkeling, vakwerk en over je eigen hekje heen kijken.

Hoe verbind je godsdienst met expressie? Winnie Verbeek, docent beeldende vorming aan Driestar Hogeschool in Gouda, ontwikkelde de minor Kunst & Kids.

Ontdek met je leerlingen waarom de Duitsers in 1944-1945 op Goeree-Overflakkee delen land onder water zetten en welke gevolgen dit had.

Je vindt ons in de Cultuureducatie met kwaliteit-stand.

Leerlingen en leerkrachten uit Zuid-Holland kiezen Reismuis als beste voorstelling van 2018.

Dit schooljaar biedt de Rijswijkse Schouwburg scholen bovenop het reguliere Kijk|Kunst-programma een extraatje aan: de muzikale voorstelling BANWAKABOOM.

Vijf kunstenaars vertellen over de invloed van Rembrandt op hun werk. Bekijk de filmpjes en ga met je leerlingen aan de slag!

Het eerste instrument dat een gedetailleerd, cijfermatig inzicht in de culturele sector op regionaal niveau mogelijk maakt.

Interview met Hugo Verweij, projectcoördinator Cultuureducatie met kwaliteit op Goeree-Overflakkee.

De tweede aanvraagronde opent op 14 januari 2019. Het minimale aan te vragen subsidiebedrag is verlaagd naar € 10.000.

LKCA interviewde de Prinses Ireneschool in Krimpen aan de Lek over hun cultuuronderwijs. De school ziet kunst als verbindende schakel tussen kennis en kunde.

Het is december, dus Het Kerst Muziekgala staat weer voor de deur. Tijd voor een interview met Jantien Westerveld, directeur van Méér Muziek in de Klas.

Vanaf januari werkt Kunstgebouw samen met VSBfonds aan het initiatief Donatie op Locatie voor donaties aan projecten met lokale of regionale impact.

Deze donkere dagen lenen zich goed voor een les over een belangrijk kunstthema: licht & donker.

Geerte Rijpma ontving vorig jaar De Loftrompet vanwege haar inzet voor muziekonderwijs. In haar column pleit ze voor meer cultuur in de volle breedte.

Jeugdtheaterhuis zoekt 50 talentvolle jongeren tussen de 13 en 20 jaar die in de muzikale familievoorstelling beer willen spelen.

Interview met Ruud Visschedijk, de kersverse directeur van KCR. "We hoeven niet meer uit te leggen hoe belangrijk cultuuronderwijs is."

In juni won Robbert Roskam de vakjuryprijs van De kunst van het ontwerpen voor zijn project KID21. In zijn column legt hij uit hoe BEELD LINKEN werkt.

Anouk van der Vlies heeft post-hbo opleiding Cultuurbegeleider succesvol afgerond. De opleiding heeft haar zelfs nieuw werk opgeleverd.

Deze speciale prijs gaat naar de groepsleerkracht die zich op een bijzondere manier inzet voor muziekonderwijs op de basisschool.

Samen met verschillende partners zet het LKCA zich in om cultuureducatie en cultuurparticipatie op de politieke agenda te zetten.

Zaterdag 7 oktober om 17.15u op NPO Zapp: Lang Leve de Muziek Show met twee scholen uit Zuid-Holland.

Commissaris van de Koning Jaap Smit onthulde 27 september 2018 bij basisschool Het Spectrum in Delfgauw de Digitale Scheurkalender Zuid-Holland.

Museum Engelandvaarders in Noordwijk is tijdelijk gratis te bezoeken voor groep 8 en hoger, inclusief rondleiding en busvervoer.

Goed nieuws! Het bedrag voor cultuuronderwijs in de prestatiebox wordt opgehoogd met onder meer 3 euro per leerling voor museumbezoek.

Cultuurcoaches kunnen binnenkort niet alleen in het basisonderwijs, maar ook in andere vormen van onderwijs of in het sociaal domein ingezet worden.

Basisscholen zijn positiever geworden over de kwaliteit van cultuureducatie op hun school.

Als je start met een nieuwe baan is het lastig dat je nog niets weet, geen routine hebt, alles moet zoeken en vragen. Maar het leuke is ook dát je nog niets weet.

Dit schooljaar komen we naar de basisscholen in Zuid-Holland toe met 561 Kijk|Kunst-voorstellingen, 378 gastlessen Kijk|Kunst en 616 gastlessen Doe|Kunst.

Op 21 augustus 2018 organiseerde KCR met Kunstgebouw en SKVR de Summerschool. Een inspirerende aftrap van het nieuwe schooljaar.

We willen graag dat álle scholen kwalitatief goed cultuuronderwijs kunnen bieden. Daarom hebben we een brief aan minister Van Engelshoven gestuurd.

Vandaag is de laatste werkdag van Margriet Gersie. En gisteren was de eerste werkdag van Aukje Bolle, onze nieuwe directeur.

Hoe maak je een goed beleid voor cultuureducatie en -participatie? Volg de webinar op 5 juli over de nieuwe handige webtool.

Op 21 augustus 2018 bieden KCR en Kunstgebouw weer een inspirerende aftrap van het nieuwe schooljaar. Schrijf je nu in!

Groep 6 van De Vlasbloem uit Zuidland is door naar de tv-opnames van de Lang Leve de Muziekshow!

Kunstgebouw biedt een aantal leuke creatieve lesideeën aan binnen het thema Vriendschap.

Janneke den Hertog van de Noachschool in Schoonrewoerd rondde op 8 mei 2018 de ICC-cursus af. Wat zijn haar plannen?

Kun je creativiteit meten? Ja, zegt lector Jeroen Lutters van hogeschool ArtEZ. "Creatief denken is de sleutel tot de toekomst."

Als eerbetoon aan de kunstenaar de Kijk|Kunst-film: Op bezoek bij Jan Snoeck.

Voor het schooljaar 2018-2019 krijgen basisscholen €11,87 per leerling voor cultuureducatie via de prestatiebox.

OCW stelt € 5 miljoen extra budget beschikbaar voor de Impuls muziekonderwijs. De deadline voor de aanvraag is verlengd tot 29 juni 2018.

Per 1 juli 2018 wordt Margriet Gersie opgevolgd door Aukje Bolle als directeur van Kunstgebouw. Welkom!

Een kleurrijk nieuw Doe|Kunst-project voor komend schooljaar: Vrolijke Vogels. Hé?! Wat hoor ik daar?

We breiden onze service uit met een gastles bij alle beeldende projecten Kijk|Kunst voor groep 3 en 4!

Op 12 maart presenteerde minister Ingrid van Engelshoven haar visie op cultuur. In deze column reageert Margriet Gersie op de inhoud van haar brief.

De nieuwe versie van De Cultuur Loper is sinds vandaag actief. Projectleider Anne van Dam van Kunstgebouw vertelt hier meer over.

Vandaag presenteerde de minister haar visie op cultuur. “Cultuur is niet het sluitstuk op de basisschool, maar misschien wel de kern voor de ontwikkeling van jonge mensen.”

Je kunt jouw klas nog tot 12 maart inschrijven voor de Lang Leve de Muziek Wedstrijd.

Hoe kunstonderwijs bijdraagt aan de persoonsvorming van leerlingen op de basisschool.

Landelijke monitor brengt stand van zaken van cultuureducatie in het primair onderwijs in kaart.

Leerkracht Carmen Kroon adviseert Kunstgebouw bij het selecteren van voorstellingen voor Kijk|Kunst.

Interview over de impuls voor muziekonderwijs op de Hendrik Boogaardschool.

Lees nu ons artikel op Cultureel Kapitaal. Drie inspirerende voorbeelden én een handig hulpmiddel: de Cultuur|Connector.

Foto: CEOB

In samenwerking met het LKCA verzorgt Kunstgebouw op 24 januari de workshop Vakoverstijgend werken met cultuuronderwijs

Foto: Roy Beusker / Méér Muziek in de Klas

De Grootste Schoolband van Nederland trad gisteren op voor Koningin Máxima in Ahoy tijdens Het Kerst Muziekgala 2017.

Juf Geerte van OBS de Westhoek in Ouddorp heeft van Méér Muziek in de Klas de Loftrompet ontvangen.

Per provincie maken drie scholen kans op een compleet verzorgde workshop van muziekprofessionals.

CBS Samen op Weg in Hoornaar heeft flinke stappen gezet om het cultuuronderwijs op school te verbeteren en te verdiepen.

Het programma Cultuureducatie met kwaliteit heeft op Goeree-Overflakkee weer een mooi concreet resultaat opgeleverd.

De acteurs van AaiPet ontvingen op maandag 9 oktober de Kijk|Kunst-kup.

Vanaf vandaag kunnen scholen weer subsidie aanvragen om te investeren in meer en beter muziekonderwijs.

Zaterdag streden drie Zuid-Hollandse scholen om een plekje in de Grootste Schoolband van Nederland tijdens de Lang Leve de Muziek Show.

Voor een frisse start heeft Kunstgebouw de ICC-cursus weer even goed tegen het licht gehouden.

Ga je in de klas aan de slag met onze creatieve lesideeën voor de Kinderboekenweek? Dan zijn we erg benieuwd naar het resultaat ...

Joop van den Ende, ambassadeur van Méér muziek in de klas sprak gister in RTL Late Night over het belang van muziekonderwijs op de basisschool.

Voor het schooljaar 2017-2018 krijgen basisscholen €11,78 per leerling voor cultuureducatie via de prestatiebox.

Op 5 september kwamen de penvoerders Cultuureducatie met kwaliteit uit de grootste Zuid-Hollandse gemeenten bij elkaar.

Deze week waren de vakdocenten Doe|Kunst en Kijk|Kunst bij Kunstgebouw om de projecten te bespreken en kennis te delen.

Kunstgebouw organiseert ateliers waarin kennis en ideeën uitgewisseld worden over onderwerpen uit de dagelijkse CMK-praktijk.

OBS De Peperklip uit Schiedam, de Koos Meindertsschool uit Den Haag en OBS De Zonnebloem uit Den Haag zijn door!

Vanaf vandaag kunnen hogescholen subsidie aanvragen voor een duurzame verankering van kwalitatief goed muziekonderwijs op de pabo.

Het ministerie van OCW opent vanaf september 2017 een subsidieregeling voor de opleiding Cultuurbegeleider.

Onze cursussen Methode muziek kiezen en Methode muziek invoeren zijn gevalideerd door registerleraar.

Op 14 juni gaf Rudy Elmans zijn laatste les: hij gaat met pensioen.

In deze korte film laten we zien hoe leerkrachten hun leerlingen tijdens een creatief proces kunnen begeleiden.

Twaalf Zuid-Hollandse basisschoolgroepen zijn geselecteerd voor de theateraudities van de Lang Leve de Muziek Show!

Uit Zuid-Holland doen 13 scholen mee aan de landelijke muziekwedstrijd. In totaal hebben 123 scholen een filmpje met een muzikale act ingezonden.

Kunstgebouw biedt een aantal leuke creatieve lesideeën aan binnen het thema: Griezelen!

Van 36 scholen uit Zuid-Holland is de aanvraag voor de regeling Impuls Muziekonderwijs 2017 gehonoreerd.

Geen grote veranderingen in het provinciaal cultuurbeleid in 2017-2020.

De deadline voor deelname aan de landelijke muziekwedstrijd van Méér muziek in de klas voor groepen 5, 6 en 7 is verlengd!