Film kijken zoals je nog nooit hebt gedaan! - Kunstgebouw

Film kijken zoals je nog nooit hebt gedaan!

Pilot Kijk|Kunst & Film van start
Illustratie van een kind dat door een gat in een bijenkorf kijkt, fragment uit de film The Beekeeper
Still uit The Beekeeper

Film, en in bredere zin beeld, is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Beelden kijken, maken, delen: het speelt een enorme rol in het leven van kinderen en jongeren. Daarom is het belangrijk dat ze kritische kijkers en makers worden: het liefst op jonge leeftijd. Om beeldtaal te verankeren in het onderwijs wordt er via Filmhubs geïnvesteerd in filmeducatie.

Vandaag is de pilot Kijk|Kunst & Film van start gegaan in Cultuurhuys de Kroon in Waddinxveen. Samen met Filmhub Zuid-Holland laten we leerlingen de kracht van bewegend beeld zien en ervaren. Want beelden moet je leren lezen én maken, net zoals je leert lezen en schrijven.

De groepen 5 en 6 die al deelnemen aan het lesprogramma Kijk|Kunst krijgen allemaal de mogelijkheid om deel te nemen aan het filmprogramma. De leerlingen gaan naar een filmtheater in de buurt. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan krijgen de leerlingen het filmprogramma online in de klas.

Het filmprogramma bestaat uit een aantal korte films (shorts) van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Iedere film is anders, maar alle films worden verbonden door het centrale thema: ‘Maak het verschil’. Na de vertoning gaat de klas met de moderator in gesprek over het thema en wordt verbinding gemaakt met de eigen (be)leefwereld.

Wil je meer weten over de pilot of andere mogelijkheden voor filmeducatie via de filmhub, mail dan naar: debby.bos-merien@kunstgebouw.nl.

Bekijk hier de trailer