Digitale CMK-portal klaar voor gebruik - Kunstgebouw

Digitale CMK-portal klaar voor gebruik

Cultuureducatie met kwaliteit - CMK portal

De cijfers vliegen je om de oren: de urenregistratie van leerkrachten en projectleiders, bereikgegevens. Het benoemen van de georganiseerde activiteiten, deelnemende culturele organisaties en scholen. De Excels stapelen zich op…

De jaarlijkse verantwoording van de subsidieregeling Cultuureducatie met kwaliteit (CMK) is voor velen een tijdrovende klus. Kunstgebouw, penvoerder voor 32 gemeenten verdeeld over 18 CMK-regio’s in Zuid-Holland, pakte dit probleem aan. Geïnspireerd door Kunstloc Brabant, schakelden wij IT-partner Kresco in om een vooruitstrevend en gebruiksvriendelijk online platform te ontwikkelen. Met als doel de jaarlijkse verantwoording te vereenvoudigen. In goed overleg met het Fonds voor Cultuurparticipatie hebben wij de ontwikkeling in gang gezet.

Samen met regionale CMK-projectleiders hebben we de digitale portal uitvoerig getest. Afgelopen weken vonden de trainingen plaats, waarbij de projectleiders alle ins en outs leerden van de nieuwe portal. Geen stapels Excels meer, maar alles netjes op één plek. Gegevens dienen niet langer alleen voor de verplichte verantwoording, maar als nuttige informatie om de prestaties en ontwikkelingen te monitoren en bij te sturen. De data worden nu in overzichtelijke rapportages weergegeven, waarmee in één oogopslag de resultaten van het CMK-project zichtbaar zijn.

Inmiddels is Plein C, penvoerder van Noord-Holland, ook geïnteresseerd in het ontwikkelen van een digitale portal. Goed nieuws, want hoe minder CMK-regio’s zich met administratieve werkzaamheden moeten bezighouden, hoe méér ruimte er is voor de inhoud van de culturele projecten. En dat is waar het daadwerkelijk om draait: samen investeren in duurzaam en kwalitatief goed cultuuronderwijs.