Aflevering #2 van de podcast ‘Cultuur in de klas’ is uit: Dat lijkt nergens op! - Kunstgebouw

Aflevering #2 van de podcast ‘Cultuur in de klas’ is uit: Dat lijkt nergens op!

Marlieke Fris maakt opnames voor de podcast in de klas van OBS Branding in Brielle terwijl vakdocent Maaike Slingerland de leerlingen een cultuurles geeft

Wat worden leerlingen wijzer van theater, dans, beeldende vorming of muziek op school? Wat vinden leerkrachten hiervan? Wat zegt de wetenschap? En wat vinden kinderen zelf? Marlieke Fris en Annemarie Hogervorst van Kunstgebouw belichten in de podcast ‘Cultuur in de klas’ cultuuronderwijs van alle kanten. Speciaal voor leerkrachten en schooldirecteuren, maar ook interessant voor ouders en iedereen die geïnteresseerd is in een brede ontwikkeling van kinderen.

Ervaringen uit de praktijk

In aflevering #1 stond kijken naar kunst centraal. Aflevering #2 gaat over het zelf maken van kunst. Samen met leerlingen van groep 8 volg je als luisteraar een gastles beeldende kunst. Hoe maak je eigenlijk een kunstles? En hoe geef je die? Aan het woord komen Anton Klein (pabo-docent aan Avans Hogeschool), Maaike Slingerland (vakdocent), meester Peter Oole en zijn leerlingen van OBS Branding in Brielle en Fransje Fris (voormalig vakdocent). Ervaringen uit de praktijk worden aangevuld met wetenschappelijk onderzoek van Theisje van Dorsten van de Rijksuniversiteit Groningen.

Creatief proces doorlopen

De aflevering gaat dieper in op het creatieve proces dat leerlingen in een goede kunstles doorlopen. En het oplossend vermogen en cultureel bewustzijn dat ze hiermee ontwikkelen. Vaak wordt op scholen vanuit een voorbeeld gewerkt. Anton Klein vindt dat geen goed idee: “Als je uitsluitend dingen voordoet en kinderen doen dat na, dan ontneem je ze de mogelijkheid om dingen zelf te ontdekken. Juist door leerlingen de ruimte te bieden zelf vorm te geven aan een opdracht, kunnen kinderen zelf ontdekkingen doen die niet voorgekauwd zijn door volwassenen.”

De podcast ‘Cultuur in de klas’ is te vinden op alle gebruikelijke podcast-kanalen, zoals Spotify, Apple podcasts, Google Podcasts, Soundcloud en Sticher. Of ga naar www.kunstgebouw.nl/podcast. Hier vind je ook het bonusmateriaal.

Over de makers

De podcast ‘Cultuur in de klas’ wordt gemaakt door Kunstgebouw, de provinciale organisatie voor cultuuronderwijs en cultuurparticipatie in Zuid-Holland. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.