Achter de schermen bij Kijk|Kunst - Kunstgebouw

Achter de schermen bij Kijk|Kunst

Een jongen luistert naar een meisje dat trompet speelt in de voor Kijk|Kunst geselecteerde voorstelling Ali en Nino waarin kinderen zien hoe culturele verschillen overbrugd worden met muziek
Foto: Casper Koster

Voor komend schooljaar staan er weer een heleboel mooie voorstellingen op het Kijk|Kunst-programma. Met Kijk|Kunst brengt Kunstgebouw voorstellingen uit het landelijk aanbod met daarbij een kant-en-klaar lesprogramma naar de scholen in Zuid-Holland. Wat zijn bijzondere nieuwkomers in het programma en hoe het is om Kijk|Kunst samen te stellen in tijden van corona?

Bijzondere nieuwe voorstellingen
Alle Kijk|Kunst-voorstellingen zijn van hoge kwaliteit en brengen iets bijzonders. Juist de diversiteit van de voorstellingen maakt het programma interessant. Actueel en aangrijpend is bijvoorbeeld Ali & Nino. De voorstelling vertelt het verhaal van twee jongeren met een verschillende culturele achtergrond, die elkaar ontmoeten via het balkon. Ondanks de verschillen vinden zij elkaar in de onderwerpen waarin ze hetzelfde zijn en voelen. Ook hun verschillende muzikale stijlen komen samen in mooie duetten. Dit is hopelijk een voorstelling die kinderen bijblijft en misschien zelfs voor sommigen hun blik op de wereld verandert. En dat is precies wat wij graag met Kijk|Kunst laten zien.

Een andere mooie voorstelling, Nachtreis, gaat over een vluchteling uit Iran. Het verhaal wordt verteld vanuit een klein jongetje. Het is het eigen, waargebeurde verhaal van de verteller. Je merkt dat een waargebeurd verhaal veel indruk maakt bij kinderen.

Nog een voorbeeld is Koning Willem wil ’m,  gespeeld door Harro van Lien, een grappige voorstelling over hebberigheid. Van Lien is een energieke en fantastische speler. Hij kan als geen ander typetjes neerzetten met humor. Dat wil je óók aan kinderen meegeven.

De voorstelling Mission Symphonic is ook bijzonder aankomend seizoen. Op verzoek van de regio Voorne hebben we voorstellingen georganiseerd met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voorne wilde graag een excursie naar Rotterdam. Bijna 2.000 kinderen gaan straks naar De Doelen en worden zelf onderdeel van het orkest. Dat wordt een heel bijzondere ervaring. Dit is maatwerk dat Kunstgebouw ook kan bieden.

Voorstellingen uitzoeken tijdens de lockdown
De impresariaten die jeugdvoorstellingen aanbieden hebben online presentatiedagen georganiseerd. Een online voorstelling haalt het niet altijd bij de live-beleving, maar dit was een goede oplossing. Gezelschappen en impresariaten zijn door de lockdown heel goed geworden in het maken van mooie online voorstellingen en presentaties. Zo kon Kunstgebouw, met hulp van onze adviescommissie, toch een programma samenstellen.

Leerkrachten kijken mee
De adviescommissie van Kijk|Kunst bestaat uit leerkrachten uit het primair onderwijs die meekijken naar de voorstellingen tijdens het selectieproces. Zij kennen de doelgroep als geen ander en met hun blik en inbreng dragen ze eraan bij dat de inhoud goed aansluit bij het niveau en de belevingswereld van de leerlingen.

Rekening houden met corona
Na twee seizoenen waarin veel voorstellingen verplaatst moesten worden of soms zelf niet door konden gaan, houden we komend schooljaar uiteraard nog steeds rekening met corona. Voor de voorstellingen voor de onderbouw, die vooral in het najaar plaatsvinden, en in school, werken we met kleinere groepen leerlingen per voorstelling. Op die manier kunnen leerlingen wat afstand houden als dat nodig is. Ook voor de voorstellingen voor groep 7 en 8, die veelal naar het theater gaan, hanteren we een lagere zaalbezetting. Zo hopen we dat alle voorstellingen komend seizoen weer gewoon door kunnen gaan.

Digitaal achter de hand
Succesvolle voorstellingen houden we graag meerdere jaren in de programmering. Van de voorstellingen die afgelopen seizoen ook op het programma stonden, hebben we al een mooie digitale versie. Daar hebben de impresariaten en gezelschappen zich in het afgelopen jaar voor ingespannen, met prachtig resultaat.

Een klas kan als het nodig is de voorstelling, of een speciaal gemaakte variant, online bekijken. Vooraf zien ze een enthousiasmerend introductiefilmpje van het gezelschap. Na de voorstelling krijgen de leerlingen via filmpjes opdrachten die gerelateerd zijn aan de voorstelling die ze zojuist hebben gezien. Op deze manier is het een volwaardig online pakket. Ook van de nieuwe voorstellingen hebben we een digitaal alternatief gevraagd.

Ondanks corona toch genieten van cultuuronderwijs
Scholen vonden het fijn dat het Kijk|Kunst-programma op deze digitale wijze toch kon doorgaan. Wij vonden het belangrijk dat leerlingen ondanks corona toch van cultuuronderwijs konden genieten, en dat gezelschappen konden blijven spelen, in een digitale variant. Veel makers en spelers in de cultuursector hebben het zwaar te verduren gehad tijdens de coronacrisis, het was daarom belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de gemaakte afspraken konden houden. We zijn best trots dat het gelukt is om binnen de coronamaatregelen met elkaar een volwaardig cultuureducatieprogramma te realiseren én dat we onze rol als opdrachtgever voor veel impresariaten en gezelschappen konden blijven vervullen.

Veel vertrouwen in het nieuwe seizoen
Er staan prachtige voorstellingen gepland in het Kijk|Kunst-programma, we zijn goed voorbereid, en we hebben inmiddels veel ervaring met aanpassingen doen en online gaan als dat nodig is. We zijn erg blij met het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit van impresariaten, zij maken de voorstellingen, wij zorgen dat het programma op de scholen komt, hoe dan ook. Met veel vertrouwen beginnen we na de zomer samen met de scholen, gezelschappen en impresariaten aan een mooi nieuw seizoen!

6 juli 2021