Lesbrief Oorlogssporen digitaal gelanceerd

Historische foto van een gebombardeerde kerk in Valkenburg
Foto: Archief Vereniging Oud Valkenburg

De Canon van Katwijk heeft ’75 jaar vrijheid’ aangegrepen om een lesbrief te laten ontwikkelen waarbij leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs kennis maken met de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg. Een fysieke lancering is vanwege corona helaas niet mogelijk, maar sinds 2 april is de lesbrief digitaal te vinden op www.canonvankatwijk.nl.

De lesbrief Oorlogssporen vertelt over de belangrijke en ingrijpende oorlogsgeschiedenis van de drie dorpskernen: de aanleg van de Atlantikwall en de grote gevolgen die dit voor Katwijk had, de bijna complete verwoesting van Valkenburg in de eerste vijf dagen van de oorlog en het zeer actieve verzet in Rijnsburg. Leerlingen ontdekken aan de hand van verhalen van leeftijdsgenoten uit die tijd wat er gebeurde en wat dit voor gevolgen had. Ook neemt de lesbrief de leerlingen mee langs de sporen die vandaag de dag nog steeds in de drie dorpskernen te vinden zijn. De geschiedenis ligt letterlijk op straat. Oorlogssporen bevat informatie, lessuggesties, opdrachten en speurtochten. Ook is er veel historisch beeldmateriaal opgenomen: hoe zagen de dorpskernen er toen uit? Wat herken je nog?

De lesbrief is door Kunstgebouw gemaakt in opdracht van de Canon van Katwijk binnen het project Cultuureducatie met Kwaliteit.