Dansvoorstelling de Stilte wint Kijk|Kunst-kup - Kunstgebouw

Dansvoorstelling de Stilte wint Kijk|Kunst-kup

Twee dansers van De Stilte dansen op een rode vloer

Een feestelijke verrassing tijdens de presentatiedag van de Stilte op 16 december: de voorstelling 1-2tjes Ives Thuwis werd door Kunstgebouw bekroond met de Kijk|Kunstkup. Leerkrachten en leerlingen van de basisscholen die deelnemen aan het Kijk|Kunst-programma in Zuid-Holland gaven aan dat ze dit de beste schoolvoorstelling van het afgelopen seizoen vonden.

Professionele dans is voor de meeste kinderen niet iets wat ze van thuis meekrijgen. Dat hebben de makers van de Stilte goed begrepen. Door een kleine voorstelling te maken, die ze gewoon op school komen spelen, creëren zij een kans voor leerlingen om kennis te maken met professioneel danstalent.

Heel dichtbij

De leerlingen zitten aan de rand van de kleine dansvloer en kunnen de dansers van heel dichtbij zien. De voorstelling begint met een zittende danser met op de achtergrond het geluid van onweer en regen. Verveelt de danser zich? Voelt hij zich alleen? Wanneer er een tweede danser binnenstapt, wordt alles ineens anders. De leerlingen kunnen bij het zien van deze voorstelling hun fantasie de vrije loop laten. Na de voorstelling praat de docent van de Stilte kort met de leerlingen na en gaan de leerlingen, onder leiding van een workshopdocent, ook zelf aan de slag.

Choreograaf Ives Thuwis

De Stilte is een professioneel dansgezelschap uit Breda dat zich volledig richt op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen. 1-2tjes is de verzamelnaam van verschillende dansduetten van de Stilte die door steeds andere choreografen gemaakt worden. Dit 1-2tje is gemaakt door de Vlaamse choreograaf Ives Thuwis-De Leeuw.

Kijk|Kunst-kup

Bijzonder aan Kijk|Kunstkup is dat niet het publiek of een vakjury de winnaar bepaalt, maar leerkrachten en leerlingen. Een prijs die helemaal gericht is op cultuuronderwijs dus. Goed nieuws voor de deelnemende scholen aan Kijk|Kunst die 1-2tjes Ives Thuwis nog niet gezien hebben: dit jaar zit de voorstelling weer in de programmering.

Reacties van de scholen:

  • “Het is goed dat kinderen in aanraking komen met dingen waar ze niet of niet vaak naar toe gaan. De kinderen konden zelf ook actief mee doen, dat was heel goed.”
  • “Heel professioneel en heel goed gewerkt met de kinderen. Kinderen ook actief betrokken. Heel waardevol!!!”
  • “Erg leuke voorstelling! Fijn dat de kinderen ook veel konden doen, de dansers en begeleiding wisten ze ook goed hierin mee te nemen.”
  • “Het was voor de groep heel erg leuk omdat de kinderen ook zelf mee mochten dansen. Degene die de leiding had deed dit heel erg goed. De kinderen en leerkrachten hebben ervan genoten.”