Meet Up Cultuuronderwijs

Meet Up Cultuuronderwijs

Derde editie in Den Haag
Meet Up 5 maart 2 mannen spelen gitaar voor publiek van kinderen

Op dinsdag 5 maart vond alweer de derde editie van de jaarlijkse Meet Up Cultuuronderwijs plaats. Tijdens deze Meet Up staat ontmoeting centraal. Niet alleen de ontmoeting tussen eerstejaars studenten Docent Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, Codarts en de Pabo Inholland. Maar ook de ontmoeting met het toekomstige werkveld.

En waar kan dit nu beter dan in de praktijk? Het eerste programmaonderdeel van de dag was de voorstelling De kleine prins door theatergezelschap Bovenste Knoopje Open. De studenten bekeken samen met 60 leerlingen uit groep 8 van basisschool de Jan van Nassauschool deze voorstelling.

Tijdens het nagesprek spraken de studenten met de makers, een interne cultuurcoördinator (ICC’er) en Kunstgebouw over de rol van cultuureducatie in het onderwijs. Welke rol heeft een ICC’er op school? Waar let je op als theatermaker voor jeugdvoorstellingen? Welke rol speelt muziek in theater? En hoe kan een school een theaterbezoek verdiepen en verbreden in haar onderwijs?

Met als decor slechts een Perzisch tapijt, 2 gitaren en een keyboard, zet het theatergezelschap muziek en geluidsfragmenten op een creatieve wijze centraal. Hiermee willen zij het onzichtbare, zichtbaar maken. Ook zoekt het gezelschap met liedjes actief de verbinding met de kinderen op.

Educatief lesmateriaal, van bijvoorbeeld Kunstgebouw, helpt bij het omhoogtillen van een cultureel bezoek. Het lesmateriaal kan de verbeeldingskracht van kinderen aanwakkeren en het bezoek koppelen aan andere thema’s. Bij de leerlingen van groep 8 van de Jan van Nassauschool is dit zeker gelukt. Dit bleek uit de vragen, ideeën en fantasieën die de leerlingen over de voorstelling deelden.

Na deze inspirerende voorstelling was er bij Amare ruimte om kennis te maken met het toekomstige werkveld. Zo vertelden collega’s van Kunstgebouw en CultuurSchakel meer over het netwerk en mogelijkheden van cultuureducatie in Zuid-Holland. Tot slot was het tijd voor het uitwisselen van ideeën en ervaringen van de studenten onderling. Zo werd het creëren van een veilige sfeer in muzieklessen gezien als een gedeeld belang.

Cultuur en onderwijs kun je, net als muziek, samen maken. Hiervoor is het belangrijk dat je elkaar weet te vinden. Deze Meet Up is dan ook een goed voorbeeld van de kracht van ontmoeten en het zichtbaar maken van de schijnbaar onzichtbare verbinding tussen muziek, cultuur en onderwijs.


Deze bijeenkomst is een initiatief van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, Codarts Rotterdam, Inholland, CultuurSchakel en Kunstgebouw.