Door het VSBfonds gehonoreerde projecten uit de regio - Kunstgebouw

Door het VSBfonds gehonoreerde projecten uit de regio

Winterhotel - Passie van Noordwijkerhout

Het VSBfonds krijgt relatief weinig aanvragen uit kleinere gemeenten in Zuid-Holland. En dat is zonde! Het fonds draagt graag bij aan sociale of culturele projecten waarbij mensen elkaar ontmoeten, inspireren en verder ontwikkelen. Bekijk hier drie voorbeelden van door het VSBfonds gehonoreerde projecten. Wie weet raak je ook geïnspireerd om een aanvraag in te dienen.

Winterhotel – Passie van Noordwijkerhout (€ 2.500)

Een moderne totaaltheatervoorstelling met een vleugje kerst, en links naar het oude kerstverhaal, die in eigen beheer werd geschreven en ontwikkeld. De deelnemers waren afkomstig uit alle deelkernen van de gemeente Noordwijk die door deze samenwerking met elkaar verbonden werden. Het resultaat was een muzikale reis die zich afspeelde in een hotellobby. De voorstelling werd door visuals ondersteund op een groot LED-scherm van 10 bij 5 meter. Er was ook een liveband die alle muziekstukken aaneen speelde. Het geheel werd een bijzondere ervaring voor spelers en toeschouwers. De uitvoeringen vonden plaats in december 2019.

VSBfonds heeft dit project ondersteund omdat het een grote groep amateurs bij elkaar bracht. De deelnemers waren betrokken bij de productie. Zo mochten ze zelf liedjes aanleveren en konden zij zich door deelname aan het project artistiek verder ontwikkelen. Ook fungeerde de productie als een ontmoetingsplek en ‘verbinder’ tussen deelnemers uit de vier kernen rondom Noordwijk die samen één gemeente vormen. Het project droeg bij aan het vergroten van sociaal netwerk en cohesie. Er waren veel vrijwilligers betrokken en de voorstelling had op lokaal niveau een grote uitstraling.

Onbekende meesterwerken – Cantarella Delft (€ 2.500)

Op 15 november 2019 kon een breed publiek  van ruim 450 bezoekers genieten van een feestelijk klassiek concert in de Franciscus en Clarakerk in Delft. Het festijn werd gebracht door Zang- en Oratoriumvereniging Cantarella Delft en werd begeleid door het Holland Symfonie Orkest. Het ensemble bestond uit 85 zangers, waarvan vier professionele zangsolisten. Zij brachten de klassiekers VESPERAE SOLENNES DE CONFESSORE (KV 339) van Mozart en MIS IN C (OPUS 89) van Beethoven.

VSBfonds heeft dit project ondersteund omdat het de eerste productie met een nieuwe dirigent was en met nieuw repertoire waardoor de zangers zich artistiek verder konden ontwikkelen. Er is ingezet op het bereiken van een breed publiek en er waren vrijwilligers betrokken. Hiermee heeft Cantarella maatschappelijke betekenis en uitstraling in Delft.

Jubileumconcert 115 jaar – Crescendo Sassenheim (€ 1.000)

In 2019 vierde Harmonievereniging Crescendo Sassenheim haar 115-jarig bestaan met een bijzonder jubileumconcert dat dwars door de (muziek)geschiedenis van Crescendo en Sassenheim ging. Het geheel werd muzikaal begeleid door de drie orkesten van Crescendo en met in totaal zo’n ongeveer 100 orkestleden.

VSBfonds heeft dit project ondersteund omdat drie orkesten met verschillende samenstellingen qua leeftijd samenkwamen en daarmee een breed publiek konden bereiken. De vereniging liet aan de gemeenschap zien hoe de deelnemers zich hebben ontwikkeld, ook door de toevoeging van beelden bij het concert en een tentoonstelling.

Meer over cultuurparticipatie