Lid (m/v/x) raad van toezicht - financiën

Lid (m/v/x) raad van toezicht

Vacature

Kunstgebouw is een stichting met een raad van toezicht (rvt). De directeur-bestuurder heeft de leiding over de dagelijkse gang van zaken. Bij Kunstgebouw werken ca. 30 medewerkers en zzp’ers. Bij de vervulling van zijn taak richt de rvt zich naar het belang van Kunstgebouw. De leden treden per 4 jaar af volgens een rooster en zijn eventueel 1 keer herkiesbaar. De leden worden benoemd door de rvt met instemming van de directie. De rvt bestaat uit een voorzitter en 3 leden met aanvullende expertise.

Kunstgebouw zoekt per november 2024 een nieuw lid voor de raad van toezicht met een heldere visie op en kennis van financiën.
De raad van toezicht heeft de volgende verantwoordelijkheden:
  • Het verantwoord vervullen van toegekende taken op basis van de wet, de Governance Code Cultuur en overige regelgeving en gedragscodes.
    Daarbij is specifieke aandacht voor:
    – Zorg dragen voor een goed functionerende directie (benoeming, beoordeling en ontslag van de directeur-bestuurder);
    – Integraal toezicht houden op het beleid en de algemene gang van zaken in de organisatie;
    – Goedkeuren van statutair vastgelegde strategische beslissingen;
    – Werken volgens de Governance Code Cultuur, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit & Inclusie.
  • Functioneren als klankbord van de directie.
  • Het als ambassadeur naar buiten uitdragen van de belangen van Kunstgebouw.

De samenstelling van de raad kent een balans in leeftijd, ervaring, geslacht en achtergrond van de individuele leden. Leden beschikken over kennis van, ervaring en/of affiniteit met de missie en de werkzaamheden van Kunstgebouw en met toezichthoudende taken. Bij de samenstelling van de raad moet sprake zijn van een goede onderlinge vertrouwensrelatie met elkaar en met de directie.

Profiel financiën
  • Heeft aantoonbaar brede ervaring met financiën en bedrijfsvoering op directie- en/of bestuursniveau bij een maatschappelijke organisatie en weet deze in samenhang te bezien.
  • Heeft kennis en inzicht in financiële vraagstukken, financiële risico’s en de financiële continuïteit van een organisatie.
  • Kan als lid van de auditcommissie een goede gesprekspartner zijn voor de accountant en weet achter de cijfers te kijken.
  • Beschikt over een brede maatschappelijke belangstelling en kan vanuit een zakelijke context de maatschappelijke taak van Kunstgebouw duiden en heeft daarbij ook oog voor soft controls;
  • Heeft een brede maatschappelijke belangstelling en affiniteit met de missie en ambitie van de stichting zoals geformuleerd in de beleidsplannen en werkprogramma’s van de stichting.
  • Beschikt over de kwaliteiten: ervaren teamplayer, kritisch en alert, bereid tot concessies en consensus. Collegiaal met gevoel voor humor maar ook scherp als het moet.
  • Kan kritisch en onafhankelijk bijdragen aan de besluitvorming binnen de rvt en heeft hierbij geen tegenstrijdig belang.
  • Beschikt over strategische kwaliteiten voor een toezichthouder en is waar nodig standvastig.
  • Is in staat, ook wat betreft beschikbare tijd, het beleid van het bestuur te controleren en de algemene gang van zaken binnen de stichting te volgen en het bestuur met advies bij te staan.
  • Is bereid en in staat de vergaderingen van de rvt bij te wonen en zich daarop voor te bereiden.
  • Is in staat om bij ontstentenis van het bestuur maatregelen te nemen om in de leiding van de stichting te voorzien.
Vergaderfrequentie en vergoeding

De raad van toezicht komt gewoonlijk viermaal per jaar bijeen. Daarnaast komt de auditcommissie 2 keer per jaar bijeen. Van de leden van de rvt wordt verwacht dat zij op ad-hocbasis beschikbaar zijn voor overleg en aanwezig zijn bij speciale evenementen.

Vacatievergoeding

De leden van de raad van toezicht ontvangen een vacatievergoeding van € 1.000,- per jaar.

Procedure en planning

Wij ontvangen je sollicitatie (CV en motivatiebrief) graag uiterlijk 22 september 2024 ter attentie van Alex Oldenburg (voorzitter), via sollicitaties@kunstgebouw.nl. Wij zien uit naar kandidaten die de diversiteit van onze rvt versterken.
De eerste gespreksronde vindt plaats op vrijdagmiddag 18 oktober, de tweede gespreksronde op vrijdagochtend 8 november.

Aanvullende informatie

Meer informatie over Kunstgebouw vind je op deze website. Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Alex Oldenburg, 06 5175 3381, alex.oldenburg@planet.nl.

    Missie en positie in het veld

    Kunstgebouw is de Zuid-Hollandse provinciale ondersteuningsinstelling voor cultuur. De missie van Kunstgebouw is om cultuur toegankelijk te maken voor alle inwoners van Zuid-Holland, vanuit de visie dat cultuur essentieel is voor onze ontwikkeling, als mens en als maatschappij. Door naar kunst te kijken en door kunst te maken, leer je jezelf, elkaar en de wereld beter kennen. We werken samen met scholen, gemeenten, cultuuraanbieders en maatschappelijke instellingen aan cultuureducatie en -participatie in de hele provincie. We dragen bij aan de kansen en mogelijkheden voor iedereen om deel te nemen aan cultuur.

    De organisatie

    De organisatie bestaat uit een directeur-bestuurder en ongeveer 20 medewerkers in dienst. Daarnaast is Kunstgebouw opdrachtgever van een groot aantal zzp’ers onder wie adviseurs, trainers, organisatoren en kunstvakdocenten.
    De organisatie is in 2023 opnieuw ingericht en bestaat uit de clusters Bedrijfsvoering en Ondersteuning, en de drie inhoudelijke clusters Educatief Aanbod, Sectorontwikkeling en Onderzoek.

    Onze kernwaarden

    We zijn verbindend, resultaatgericht, dienstbaar, deskundig en vindingrijk.
    We verbinden partijen aan elkaar, alles wat we doen is in samenwerking, we delen kennis en we zorgen voor een interne en externe cultuur van verbinding. Hierin waken we voor een poldercultuur. We zijn resultaatgericht. We zorgen voor concrete resultaten en een overzichtelijke planningshorizon en maken zo een voelbaar en zichtbaar verschil. We waken voor tunnelvisies. We doen de dingen namelijk niet voor onszelf, maar we zijn dienstbaar aan de sector. Wat niet wil zeggen dat we alle vragen van iedereen kunnen beantwoorden. Uitgangspunten zijn altijd: Wordt het er beter van? Is het aan ons? En kunnen we het? Zo ja, dan zetten we ons in en doen dat op basis van deskundigheid. We doen de dingen goed en we werken op basis van kennis, zonder daarvoor te theoretisch te zijn. We denken en we doen. We zijn vindingrijk, leggen slimme verbanden en bedenken werkbare oplossingen. Zo helpen we de sector steeds vooruit.