Erfgoedprojecten Goeree-Overflakkee

Leerlingen van groep 3 tot en met groep 8 maken op speelse en spannende manier kennis met een aantal bijzondere erfgoedlocaties op het eiland Goeree-Overflakkee: Fort Prins Frederik bij Ooltgensplaat, sporen van de visserij die op het eiland eeuwen lang een belangrijke rol speelde, de unieke Havenkanalen, en de Bunkerroute De Punt bij Ouddorp.

  Vrienden van het Fort
  Dit is een erfgoedproject voor groep 3 en 4 over het tweehonderd jaar oude Fort Prins Frederik bij Ooltgensplaat. Leerlingen maken kennis met het fort en met de mensen vroeger op het Fort leefden: kennen ze Harry de Soldaat al, of Wim de Smid en Mie de Wasvrouw?

  Klik hier voor het lesmateriaal Fort Prins Frederik
  Bekijk hier het filmpje “Vrienden van het fort”

  Vissers van Goeree-Overflakkee
  Dit is een erfgoedproject voor groep 5-6 over het vissersleven van ruim 100 jaar geleden op het eiland. Welke sporen van toen zijn er in de verschillende dorpen nog te ontdekken?

  Klik hier voor het lesmateriaal Visserij
  Bekijk hier het filmpje “De Vissers van Goeree-Overflakkee”

  Van haven naar zee
  Dit is een erfgoedproject voor groep 5-6 over de unieke havenkanalen van het eiland. Leerlingen ontdekken hoe deze kanalen zijn ontstaan en waarvoor ze werden gebruikt. Welke sporen van vroeger zijn er bij deze unieke kanalen nog te vinden?

  Klik hier voor het lesmateriaal Havenkanalen
  Bekijk hier het filmpje “Van haven naar zee”

  Stiekem seinen
  Dit is een erfgoedproject voor groep 7-8 over Bunkercomplex De Punt bij Ouddorp. Leerlingen ontdekken waarom de bunkers zijn gebouwd, hoe de soldaten er tijdens de Tweede Wereldoorlog leefden en hoe ze stiekem geheime boodschappen konden versturen.

  Klik hier voor het lesmateriaal Bunkers
  Bekijk hier het filmpje “Stiekem seinen”

  Bekijk het promotiefilmpje van de vier projecten

  Deze projecten zijn door Kunstgebouw ontwikkeld in opdracht van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en de gemeente Goeree-Overflakkee, in nauwe samenwerking met scholen, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Dorpsraad Ooltgensplaat, Stichting WO2GO en Erfgoedhuis Zuid-Holland.