Schildpad en Haas

  • Groep 3/4
  • Theater

Haas is zeker van zijn zaak. Hij slentert wat, strikt zijn veters, eet een worteltje. Maar terwijl Haas een dutje doet wint Schildpad – die gestaag doorloopt – de wedstrijd. Uitgangspunt voor dit lespakket is de beroemde fabel De haas en de schildpad. In de gastles introduceert de vakdocent op speelse en interactieve wijze de hardloopwedstrijd tussen Schildpad en Haas. De leerlingen beelden vervolgens verschillende dieren en hun eigenschappen uit. Centraal hierin staan tegenstellingen. Welke dieren zijn snel of langzaam, groot of klein, druk of rustig, lief of gevaarlijk?

De leerlingen werken toe naar korte gezamenlijke presentaties waarin ze bijvoorbeeld als een zelfgekozen dier een hardloopwedstrijd spelen. Ze maken gebruik van pantomime, tableaus en improvisatie. De bijbehorende afbeeldingen in het lespakket Schildpad en Haas geven de leerlingen en leerkracht houvast tijdens improvisatiespel. De leerlingen ontdekken dat een verhaal je iets kan leren en dat je niet altijd taal nodig hebt om een verhaal te vertellen.

Een verhaal vertellen zonder woorden.

Dit project kan aansluiten bij: theater, dieren, winnen en verliezen, verschillen en overeenkomsten, talent, emoties, fabels.

Het lespakket wordt circa drie weken voor de gastles toegezonden aan de school. Het project start met een gastles. Het lespakket blijft eigendom van de school. Alle informatie over dit project, zoals het rooster en online opdrachten, vindt u op dkk.kunstgebouw.nl.