Fotoliegen

We leven in een visuele wereld. We worden overspoeld door beelden. En iedereen is fotograaf. Maar hoe moeten leerlingen naar al die foto’s kijken? Hoe zit het eigenlijk met al die bewerkte foto’s op sociale media? En wat vertellen foto’s in de krant? Zijn ze waar? Of liegen ze erop los? Dat onderzoeken leerlingen tijdens het project Fotoliegen door zelf te ervaren hoeveel keuzes je maakt bij het fotograferen. Hoe iedere foto eigenlijk altijd een beetje ‘liegt’. De leerlingen leren hoe je met een foto de werkelijkheid een draai kunt geven.
Zowel in de gastles, als in de twee lessen die de leerkracht geeft, gaan de leerlingen zelf fotograferen met meegeleverde minitablets. Ze leren hoe je door keuzes te maken, in bijvoorbeeld standpunt of uitsnede, elke foto beïnvloedt. Ze leren ook een foto te bewerken: het toppunt van fotoliegen.
Vertelt een foto altijd de waarheid?
Dit project kan aansluiten bij: beeldende kunst, mediawijsheid, fotografie, beeldmanipulatie, kritisch kijken.
De handleiding wordt ongeveer drie weken voor de gastles toegezonden aan de school. Het project start met een gastles. Daarna wordt de projectkoffer op school bezorgd. Iedere groep heeft de projectkoffer circa één week ter beschikking. Alle informatie over dit project, zoals het rooster en online opdrachten, vind je op dkk.kunstgebouw.nl.