01

AaiPet best gewaardeerde schoolvoorstelling

 

Twee mannen en vier iPads. Meer is het niet. Maar dat levert een hilarische en perfect getimede voorstelling op. Dit blijkt ook uit de hoge waardering die de leerlingen en leerkrachten van basisscholen uit Zuid-Holland aan de voorstelling AaiPet van theatergezelschap BonteHond geven. Van deze scholen, die deelnemen aan het programma Kijk|Kunst van Kunstgebouw, beoordeelde 82% van de leerkrachten en 86% van de leerlingen de voorstelling als uitstekend. Daarom ontvingen de acteurs van AaiPet op maandag 9 oktober de Kijk|Kunst-kup.

In AaiPet beginnen twee goochelaars vrolijk met hun act. Ze vouwen hondjes van ballonnen en toveren bananen uit iPads. Precies zoals het hoort. Maar de truc komt in opstand. De iPad ontpopt zich tot een brutale grapjas die de show danig in de war stuurt. Uiteindelijk weet niemand meer wat voor of achter is en wie nu eigenlijk wie bestuurt. AaiPet onderzoekt op komische wijze het gebruik van computers. Hoe blijf je slim als je zelf niet hoeft na te denken? Maakt de tablet de wereld kleiner of groter? En hoe word je zelfstandig als je steeds vermaakt wordt?

“De interactieve voorstelling sprak heel erg tot de verbeelding van de kinderen. Heel actueel onderwerp en niet langdradig,” gaf een leerkracht uit Giesenlanden aan. “De kinderen waren van het begin tot het eind geboeid. Tot op vandaag wordt er nog over nagepraat. Erg goede acteurs ook,” schreef een leerkracht van Goeree-Overflakkee. De Kijk|Kunst-kup is niet de enige prijs die de voorstelling heeft gewonnen. In 2015 werd hij bekroond met een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie. Ook internationaal doet de voorstelling het goed: BonteHond speelde AaiPet al in China, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Goed nieuws voor de deelnemende scholen aan Kijk|Kunst die AaiPet nog niet gezien hebben: dit schooljaar zit de voorstelling weer in de programmering. Aan het programma Kijk|Kunst nemen ruim 60.000 leerlingen van 319 scholen in 36 Zuid-Hollandse gemeenten deel. Vorige winnaars van de Kijk|Kunst-kup waren De verdwaalde Viking van Harro van Lien, De Poort van Ida van Dril en Eva Mesman, Gaap van Theatergroep Roots en Borders, Over een kleine mol die … van Meneer Monster en Vlinder, een meisje zonder naam van theatercollectief T.H. de Wei.

Foto: AaiPet-acteurs Michiel Blankwaardt, Sacha Muller, Dionisio Matias en artistiek leider René Geerlings van BonteHond met de Kijk|Kunst-kup. Op de foto ontbreken acteurs Erwin Boschmans en Sergio IJssel.