03

Verdwaalde Viking wint Kijk|Kunst-kup!

 

Met maar liefst vier voorstellingen in het programma Kijk|Kunst is theatermaker Harro van Lien bij de meeste basisscholen in Zuid-Holland al weleens op bezoek geweest. Zijn komst blijft bepaald niet onopgemerkt. Dat blijkt uit de hoge waardering die de leerlingen en leerkrachten aan zijn voorstellingen geven. Zijn voorstelling De verdwaalde Viking (groep 5-6) haalde afgelopen schooljaar zelfs de hoogste waardering van het hele Kijk|Kunst-programma.

Daarom ontving Harro op 17 januari de Kijk|Kunst-kup uit handen van Edith Janssen. Ze legt uit wat er zo bijzonder aan hem is: “Harro maakt prikkelende voorstellingen waarin hij fantastische typetjes neerzet. Moeiteloos transformeert hij van het ene karakter in het andere. Dat doet hij heel overtuigend, met veel humor en weinig poespas. Bovendien weet hij de kinderen echt te bereiken, ze voelen zich onderdeel van het verhaal.”

De verdwaalde Viking is een spannende vertelvoorstelling over het dorpje Zwartbult waar orde en rust hoog in het vaandel staan. Tot op een warme lentedag een Viking komt aanvaren. Hij stapt uit en blijft… De voorstelling stemt tot nadenken over vertrouwen, vooroordelen en omgaan met vreemden. In het bijbehorende lesmateriaal onderzoeken de leerlingen dit op speelse en creatieve wijze.

Rianne Slatius, leerkracht bij basisschool De Regenboog in Reeuwijk, heeft de voorstelling met haar groep gezien: “Het was super gaaf. Mega goed gedaan en ontzettend grappig!”

Andere voorstellingen van Harro van Lien in Kijk|Kunst zijn Woeste Willem (groep 1-2), Het verkeerde been van de koning (groep 3-4) en De zaak vlaskamp (groep 7-8).
Aan Kijk|Kunst nemen ruim 61.000 leerlingen van 318 scholen in 36 Zuid-Hollandse gemeenten deel. Vorige winnaars van de Kijk|Kunst-kup waren De Poort van Ida van Dril en Eva Mesman, Gaap van Theatergroep Roots en Borders, POEP! van Jeugd Theater het Blauwe Huis en Vlinder, een meisje zonder naam van theatercollectief T.H. de Wei.