01

"Goed leren kijken is belangrijk voor een kind”

Interview met leerkracht Minouska Kalwij


"Geweldig!", schaterend zit Minouska Kalwij in Studio 1 van Het Huis Utrecht. Ze kijkt naar de voorstelling Er was weer… Roodkapje van theatergroep Think. "Deze moet echt in Kijk|Kunst hoor", zegt Minouska later tegen Hilde en Jantine van Kunstgebouw. Leerkracht Minouska van de Mariaschool uit Den Hoorn is vandaag bij de presentatiedag van Buro Bannink om voorstellingen te scouten. Maar liefst acht voorstellingen staan op het programma. Over elke voorstelling vult ze een formulier in waarop ze de inhoudelijke geschiktheid, artisticiteit en plaatsbaarheid beoordeeld.

"Jaren terug heb ik de opleiding tot interne cultuurcoördinator gedaan, want 'we moesten toch iets met cultuur'. We wisten dat er geoormerkt geld van OCW voor cultuuronderwijs is. Dat wilden we uitgeven aan iets structureels voor elke groep en met elke discipline: theater, dans, muziek en beeldende kunst. Bovendien wilden we dat het professioneel was. Toen kwamen we uit bij Kijk|Kunst. Vijf jaar geleden vroeg Jantine van Kunstgebouw of ik het leuk zou vinden om mee te helpen bij het uitkiezen van voorstellingen voor het programma. Twee jaar geleden is mijn collega Marieke ook lid geworden van de adviescommissie Kijk|Kunst."

"Ik vind cultuureducatie belangrijk. Zelf heb ik op de Vrije School gezeten, daar werd veel aandacht besteed aan theater, zang en andere creatieve vaardigheden. Ik vind dat alle kinderen op school naar musea en theater zouden moéten kunnen gaan. Goed leren kijken en zich verwonderen over de wereld om hun heen is belangrijk voor de vorming van een kind. Mijn eigen kinderen gaf ik soms een camera en vroeg ze letterlijk om te kijken en te fotograferen wat ze tegen kwamen."

"Naast Kijk|Kunst doen we uiteraard nog meer aan cultuur op school. In mijn eigen klas heb ik een project gedaan over schilders. Elke week stond een andere schilder centraal. Op een bepaald moment kwam een moeder van een leerling stomverbaasd naar me toe en vertelde dat haar zoon thuis voor de deur met stoepkrijt de Sterrennacht van Van Gogh had gemaakt. Een mooier compliment kun je niet krijgen. Dit jaar zijn we bezig met een muziekproject. We hebben net de methode Eigenwijs aangeschaft. Twee muziekdocenten helpen ons met dit project."

"Weet je wat het met cultuur is? Je moet het gewoon durven. Iets nieuws is altijd onwennig. Dan is het fijn om houvast te hebben aan professionals. Neem bijvoorbeeld het beeldende kunst project Zet ‘m op van Kijk|Kunst. Het is zo fijn dat er filmpjes, mooie kunstwerken en een goede handleiding bij zitten."

"Bij zo’n presentatiedag als vandaag vind ik het altijd spannend wat er gaat komen. Voel ik me aangesproken? Zouden mijn leerlingen zich aangesproken voelen? Ik hou van goed spel en een goed verhaal. Die voorstelling over Roodkapje vond ik geweldig. Die wil ik het liefst meteen boeken voor mijn klas."

Foto: Floris Heuer / Bureau Bannink