03

Tranen met Tuiten

Discipline: theater
Groep: 5 en 6

Rode draad in het project vormt de fictieve televisieshow Tranen met Tuiten. Hierin behandelen presentatrice Trudie Tuiten en haar gast Doctorandus E vragen van jonge kijkers. Die vragen gaan over emoties. Hoe herken je die bij anderen? Kun je emoties verborgen houden? Zijn ze voor iedereen hetzelfde? Trudie vertoont aantrekkelijke filmpjes die de inspiratie vormen om zelf toneel te gaan spelen. Spelenderwijs onderzoeken leerlingen emoties en drukken zich hierover uit in toneelspel. 

In de gastles maken de leerlingen kennis met Trudie en haar show. Ze gaan aan de slag met de vakdocent theater die werkvormen en handvatten aanreikt. Les 2 en 3 zijn verdiepende lessen. De leerlingen werken onder andere met tableaus en improvisaties. Ze bekijken Trudie’s filmpjes, gaan erover in gesprek en maken zelf scènes waarin emoties een belangrijke rol spelen.

Lachen en tranen in het speellokaal!

Dit project kan aansluiten bij: theater, emoties, empathie, rollenspel, improviseren


Doe|Kunst is een samenhangend kunstprogramma dat goed past in een doorlopende leerlijn. Iedere school die deelneemt aan Doe|Kunst heeft met een unieke code toegang tot Doe|Kunst online. Hier vindt u het rooster, informatie over de projecten en bij veel projecten ook online opdrachten die leerlingen zelfstandig kunnen maken.