02

De lege bladzijde

Discipline: theater
Groep: 3 en 4

Simon Schrijver heeft heel veel boeken geschreven maar nu heeft hij echt geen enkel idee voor zijn volgende boek. Hij vraagt de leerlingen hem te helpen. Op de vloer van het speellokaal heeft Simon met witte tape een lege bladzijde gemarkeerd. Uit zijn kaartenbakje trekt hij vervolgens één voor één personages, die de leerlingen gaan spelen: een kok, een meisje, een opa, een prinses, enzovoort. Op de lege bladzijde komen de personages tot leven en ontmoeten ze elkaar. Uiteindelijk ontstaat er een nieuw verhaal dat Simon samen met de leerlingen verzint en speelt.

In les 2 verkennen de leerlingen al spelend allerlei locaties, zoals een woestijn, een winkelstraat en een zwembad. In de derde les staat het improviseren met voorwerpen centraal. Hierbij worden kartonnen zetstukken – onder meer een gieter en een vogelkooitje – en de kaartjes uit het lespakket gebruikt. Online is er een woordhusselaar beschikbaar. Dat is de kaartenbak van Simon Schrijver, maar dan digitaal.

Help Simon Schrijver aan een nieuw verhaal.

Dit project kan aansluiten bij: theater, fantasie, improviseren, inleven, wereldoriëntatie, taal


Doe|Kunst is een samenhangend kunstprogramma dat goed past in een doorlopende leerlijn. Iedere school die deelneemt aan Doe|Kunst heeft met een unieke code toegang tot Doe|Kunst online. Hier vindt u het rooster, informatie over de projecten en bij veel projecten ook online opdrachten die leerlingen zelfstandig kunnen maken.