02

Film Waterlanders (Drechtsteden)
Film over de Drechtsteden

In opdracht van Bureau Drechtsteden ontwikkelde Kunstgebouw een documentaire film over de Drechtsteden gebaseerd op oud en nieuw filmmateriaal en verhalen van bewoners. De film werd gemaakt door SOFA Bureau voor bewegend beeld en kreeg de titel Waterlanders. De première van Waterlanders was op 23 november 2012 in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam. Het voorprogramma bestond uit een montage van korte filmpjes die Drechtstedelingen maakten tijdens een filmworkshop op 8 september 2012. De dvd is gratis aan te vragen bij Bureau Drechtsteden.

Samen stad aan het water
De Drechtsteden bestaat uit Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Zes gemeenten met een eigen verleden en cultuur. De gemeenten werken op veel terreinen samen en hanteren het motto: 'Samen stad aan het water'. Tijdens gesprekken zeiden sommige Drechtenaren dat er 'water door hun aderen stroomt in plaats van bloed'. Hoe kun je de identiteit van deze steden aan het water beleefbaar maken? Bekijk de flyer.

    Een goede culturele infrastructuur maakt de regio aantrekkelijker - artikel

Identiteit van de inwoners in film
Kunstgebouw en de filmmakers van SOFA gingen met de inwoners van alle Drechtsteden in gesprek en deden een oproep om historisch en hedendaags filmmateriaal te delen. Vele bewoners gaven hier gehoor aan! SOFA Bureau voor bewegend beeld koos er voor om op basis van de gesprekken uit elke Drechtstad één karakteristiek  en/of bekend personage te filmen. Deze portretten werden met elkaar verbonden door historische en hedendaagse filmbeelden van het water in de Drechtsteden. Aan de film werkten circa honderd inwoners van de Drechtsteden mee.

    Bekijk de filmregistratie van de première op 23 november 2012

Filmworkshop voor bewoners - voorprogramma
Op 8 september gaven Noud Heerkens en Hans Busstra van SOFA een workshop aan ruim twintig Drechtenaren. De deelnemers van de workshop gingen onder begeleiding een middag lang aan de slag. Ze kregen een korte technische en inhoudelijke toelichting om (op locatie) hun opnames te kunnen maken. Deze opnames werden aan het einde van de middag gemonteerd tot een circa 30 seconden lang filmpje. De afzonderlijke filmpjes werden door SOFA aan elkaar gemonteerd tot voorprogramma.

Andere projecten in de Drechtsteden
In 2011 maakte Kunstgebouw met regisseur Rolf van Eijk de korte fictiefilm Kind in mij over de identiteit van Alblasserdam en Kinderdijk. In 2012 organiseerde Kunstgebouw het project Drechtsteden Toekomst.

Wilt u Kunstgebouw inzetten als adviseur, ideeënontwikkelaar of procesbegeleider bij cultuurparticipatie? Bel of mail Ingrid Fijen voor een afspraak: 015-2154515.