03

Havenkanalen in beeld (Middelharnis en Dirksland)
Unieke elementen in het landschap

Kunstwerken van Jaap Reedijk en Michel Snoep bij havenkanalen in Middelharnis en Dirksland nodigen passanten en bewoners uit om met andere ogen te kijken naar de omgeving en kennis te nemen van de rijke geschiedenis.

Unieke elementen in het landschap
De havenkanalen van het eiland Goeree-Overflakkee zijn unieke elementen in het landschap. Ze zijn nauw verbonden met de ontstaansgeschiedenis van het eiland en kunnen worden gezien als een verbindend element van de vier gemeenten.

Havenkanaal Middelharnis
Jaap Reedijk heeft een kunstwerk over de gebroeders Boomsma gemaakt. Het kunstwerk staat aan het Vingerling in Middelharnis. De broers Han en Rien Boomsma zijn van grote betekenis geweest voor de gemeente. Desondanks is er in het dorp niets terug te vinden dat herinnert aan deze bijzondere tweeling. De twee mannen liepen altijd naast elkaar door het dorp. Bij de haven hebben zij een groot deel van hun leven doorgebracht. Daar gaven zij zwemles aan de jeugd van Middelharnis, was hun huis met de drukkerij in de Verlengde Visserstraat. Daar lag hun zeilboot en van daar uit vertrokken zij voor hun verre reizen. Ook hadden zij diverse bestuursfuncties binnen de watersport.

Havenkanaal Dirksland
Kunstenaar Michel Snoep ontwierp het kunstwerk voor de voormalige bietenstort aan de Westhavendijk in Dirksland. Het is een herinnering aan het zware werk dat er gedaan werd door de zogenaamde kaaigasten. Deze mannen zorgden voor het handmatig laden van de suikerbieten van de wagen in de boot. De haven werd vroeger gebruikt voor de aan- en afvoer van allerlei landbouwgewassen. In de oogsttijd was er daarom veel bedrijvigheid in en rond de haven. De gestileerde kruiwagens van cortenstaal verbeelden de dynamiek die dit havenkanaal van Goeree-Overflakkee ooit had. 

Havenkanalen in Beeld is een project van Kunstgebouw in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee. In 2011 zijn in het kader van het project kunstwerken gerealiseerd bij de havenkanalen van Oltgensplaat door de kunstenaar Hugo Kaagman en bij Stellendam door de kunstenaar Krijn de Koning.