02

Hoofdstedenbuurt (Vlaardingen)
Het veilige nest en Reisberichten

De woningcorporatie Waterweg Wonen heeft Kunstgebouw gevraagd om een kunstplan voor de Hoofdstedenbuurt in Vlaardingen te ontwikkelen. De straatnamen van de Hoofdstedenbuurt spreken tot de verbeelding: Europa in een notendop! Het plan speelt daarop in door het maken van reizen, in het echt en in je hoofd. Van concreet en dichtbij naar meer abstract en ver weg.

Woongenot
Met het kunstplan wilde Waterweg Wonen de sociale cohesie in de wijk vergroten. De uitkomsten van de projecten moesten een bijdrage leveren aan het woongenot in de wijk. Elk kunstproject stelde een thema centraal en was bedacht voor een  specifieke doelgroep. De projecten zijn uitgevoerd door een kunstenaar, in nauwe samenspraak met de bewoners en Waterweg Wonen.

Veilig nest
In 2009 is het project Het veilige nest; de wijk als thuisbasis uitgevoerd. Het is heerlijk om stedentripjes te maken als je ook weer fijn kunt
thuiskomen. Dit eerste project startte met een educatief traject voor
leerlingen van de basisschool De Ark. Op verschillende locaties in de
wijk voerden de groepen 1 t/m 8 het dansproject Vlieg op! uit.
Elke groep verbeeldde een ander nestdier. Als vervolg op dit traject
bouwde beeldend kunstenaar Liesbeth Bitter een levensgroot (tijdelijk)
nest op een plek in het openbare groen.

Reisberichten
Maria Ikonomopoulou verzorgde in 2010/1011 het project Reisberichten. Centraal stond het thema: reizen.Waarom reis je eigenlijk? Wat neem je mee terug? Welke herinneringen heb je, en welke verhalen wil je vertellen? Voor haar project interviewde ze bewoners (55+) van de Hoofdstedenbuurt. Hun verhalen bewerkte ze voor de website van het huis-aan-huisblad Groot Vlaardingen. Het project werd afgesloten met een bijeenkomst van de ge├»nterviewde bewoners. Zij kregen allen een exemplaar overhandigd van alle verzamelde verhalen.

Wilt u Kunstgebouw inzetten als adviseur, idee├źnontwikkelaar of procesbegeleider bij cultuurparticipatie? Bel of mail Ingrid Fijen voor een afspraak: 015-2154515.