03

Kunstopdracht Westvoorne
Kunstwerk 'Hemelwater' bij multifunctioneel centrum De Meander

Bij De Meander in Westvoorne is op 7 november 2013 het kunstwerk Hemelwater van Hartmut Wilkening geplaatst. Het kunstwerk bestaat uit vier bronzen waternimpfen die zich verhullen in een regenwaterpartij met wisselende waterstanden. Kunstgebouw begeleidde dit project in opdracht van de gemeente Westvoorne.

De Meander
De Meander ligt aan de rand van Oostvoorne. Rondom dit sportcomplex zijn nieuwe woningen gerealiseerd. In de wijk bevinden zich grote en kleine waterpartijen die een bufferfunctie hebben: in natte perioden komt het water hoger te staan, bij droogte daalt het waterpeil. Het kunstwerk is geplaatst in de grootste waterpartij, langs de Molenweg/Vlinderslag.

Waternimfen
Wilkening liet zich inspireren door water. Water in De Meander, de wijk, de kustplaats en de zee. Water als oorsprong voor de materie en de mens, in alle verschijningsvormen zoals vloeibaar, vast en damp. Denkend aan water, waar alles uit ontstaat, kwam hij uit bij de mythische figuren als waternimfen. Zij nemen de vorm aan van wat zij tegenkomen. Nimfen zijn geen mensen, die verschijning nemen ze pas aan als ze in contact komen met mensen. Het is die mystiek die Wilkening aan de omgeving van De Meander wil toevoegen.

Hemelwater
Het kunstwerk laat vier bronzen waternimfen zien die zich verhullen in de waterpartij. Als het water laag staat zijn ze meer zichtbaar dan als het water hoog staat. De beeldengroep heeft de titel Hemelwater.Werkgroep
Het kunstwerk van Hartmut Wilkening is uitgekozen door een werkgroep die bestaat uit bewoners en vertegenwoordigers van de gemeente, De Meander, Kunstkring Voorne en Stichting Vergezichten.

Oproep

Als er bijzonder weer is - zon, nevel regen, wind, ijs ... en je bent in de buurt bij de nimfen met je telefoon/ fototoestel - wil je dan een foto maken en die naar Kunstgebouw opsturen? Hartmut Wilkening wil alle impressies verzamelen zodat de gemeente Westvoorne en hij een fotoboek kunnen maken. Ons mailadres is: pr@kunstgebouw.nl