03

Melarium
Ode aan bijen èn imkers

Looptijd: 2009-2015
Partners: Natuur- en recreatieschap Midden-Delfland, Koninklijke Natuurhistorische Vereniging (afdeling Delfland), Groenservice Zuid-Holland, Stichting World Art Delft, Gemeente Delft, Hoogheemraadschap Delfland
Opdrachtgever: Provincie Zuid-Holland
Kunstenaar/ontwerper: David Veldhoen
Uitwerkingen en realisatie: David Veldhoen ism architecten Claudia Schmidt, Maciek Kozal en Harry Kerssen, Amsterdam


Het Melarium (van het Latijn: melis, honing) in Midden-Delfland is een onderkomen voor negen bijenvolken en tegelijkertijd uitkijkpost, werkruimte en ontmoetingsplaats voor imkers, wetenschappers en bezoekers. Kunstgebouw schreef het kunstplan dat de basis is voor het project. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) zorgt voor onderhoud, beheer en programmering.

Dit bijzondere gebouw is ontworpen door David Veldhoen. Op de begane grond kunnen negen bijenkasten worden gehuisvest. Op de eerste verdieping kunnen imkers vergaderen, ontspannen, computeren. Het dakterras biedt uitzicht over Midden-Delfland op gemiddelde vlieghoogte van de bijen. In de zomer zijn er lezingen, presentaties en rondleidingen.

Bijenoog
Analoog aan het facetoog van bijenkoningin, is de gevel geperforeerd met vierduizend gaten. Alleen ter hoogte van het trappenhuis en de onderste rij gaten aan de zuidkant zijn de gaten open als toegang voor de bijen. De rest van de gaten, vijfentwintighonderd stuks, zijn voorzien van glas.

Drie delen
Uitgangspunt voor dit ontwerp is de drieledigheid van het bijenlichaam, want ook het Melarium bestaat uit een kop-, midden- en achterdeel. In de kop bevindt zich een open trappenhuis. Het middendeel op de begane grond herbergt de bijen. Hier wordt de honing gemaakt en doen de imkers hun werk. In het achterdeel wordt de honing uit de raten geslingerd.

Zelfvoorzienend
Omdat dit afgelegen kavel verstoken is van nutsvoorzieningen leveren zonnecellen de elektriciteit voor computer, mobiele telefoon, beamer en koffiezetapparaat. Hemelwater wordt opgevangen in een 500 liter watertank om te spoelen en wassen. De uitwerpselen van de bezoekers worden afgescheiden om mest te maken. De eerste verdieping wordt verwarmd door een allesbrander. De bijenvolken verwarmen zichzelf in de winter.

Bereikbaarheid
Het Melarium is gelegen aan de Rotterdamseweg 205a, te bereiken via de parkeerplaats aan de Rotterdamseweg 195, 2629 HD Delft.