02

Kunstplan Buijtenland van Rhoon
Versterken van de recreatieve en cultuurhistorische waarden van het landschap

Buijtenland van Rhoon is een gebied van 600 hectare dat wordt ontwikkeld tot een natuur- en recreatiegebied. Het ligt onder de rook van Rotterdam in de gemeente Albrandswaard en biedt straks aan veel mensen de mogelijkheid er te komen genieten. In het recreatieve deel van Buijtenland van Rhoon bedenkt ontwerper Ester van de Wiel samen met lokale ondernemers nieuwe vormen van recreatie. Voor het zuidelijke gedeelte komt er een ode aan het landschap, waarbij kunstenaar Jeroen van Westen samenwerkt met de bewoners en bezoekers van het gebied.

Meer leefkwaliteit
Buijtenland van Rhoon ligt tussen Rhoon, de A15, Barendrecht/Carnisselande en de grienden aan de Oude Maas. Het gebied is vernoemd naar één van de bestaande polders. Met de komst van Maasvlakte 2 wordt hier invulling gegeven aan de wens om met bereikbaar groen meer leefkwaliteit te creëren aan de zuidkant van Rotterdam. Er worden drie gebieden gemarkeerd met elk een eigen karakteristiek en functie. Van noord naar zuid zijn dat:

1. Polder Buijtenland van Rhoon, een recreatieve zone
2. Molenpolder, zone met natuurakkers en recreatieve voorzieningen
3. Zegenpolder en Portlandpolder, een krekenzone

Nieuwe vorm van recreatie
Ontwerper Ester van de Wiel heeft van Kunstgebouw en de provincie Zuid-Holland de vraag gekregen om nieuwe vormen van recreatie voor het Buijtenland van Rhoon te ontwikkelen. Samen met het ontwerpteam van Werkplaats Buijtenland zijn vijf mobiele werktuigen gerealiseerd waarmee het Buijtenland van Rhoon bewerkt kan worden: de Buijtenkeuken door Elmo Vermijs, de Buijtenbrouwerij door Henriëtte Waal, het Buijtenbed door Studio Makkink&Bey, de Buijtenkwekerij door Willemijn Lofvers en Buijtenpaden door Ester van de Wiel en Marnix Tavenier. De werktuigen versterken de economische en recreatieve potentie van Buijtenland van Rhoon. Ze geven een aanzet om samen met de lokale ondernemers en inwoners gebiedseigen producten en diensten te ontwikkelen.
www.werkplaatsbuijtenland.nl.

  • Nieuwsartikel over nominatie Ester van de Wiel voor Rotterdamse designprijs (28/11/11)
  • Nieuwsartikel over opening Werkplaats Buijtenland op 2 juni 2012 (21/5/12)
  • Interview met Ester van de Wiel door RTV Rijnmond/Chris natuurlijk (2/6/2012)
Ode aan het landschap
Kunstenaar Jeroen van Westen heeft de opdracht gekregen om op basis van de
karakteristieken van de Zegen- en Portlandpolder en met actieve deelname
van de betrokken bewoners een ode aan het landschap te realiseren. Een ode waarin de
diepe waarden en emoties van de polder-in-overgang beleefbaar en
zichtbaar worden gemaakt. Tussentonen, de naam van zijn ode, bestaat uit een land-art toevoeging op twee plekken waar vroeger twee poldermolens hebben gestaan en het plaatsen van 'leestekens' in het landschap zoals bruggetjes, hekken, onderdoorgangen. De exacte locaties van de 'leestekens' wordt door de kunstenaar in samenwerking met betrokkenen, zoals bewoners en potentiële gebruikers uit Rotterdam-Zuid en Carnisselanden, bepaald.
www.tussentonen.nl
.