03

Stapelwormen

Beeldende kunst in de klas, een project rondom een beeld van Jan Snoeck

Discipline: beeldende kunst
Groep: 5 en 6

Nu met gastles!

In de klas komt een beeld uit de serie Stapelwormen van kunstenaar Jan Snoeck samen met foto’s van andere beelden. In deze serie zijn wormen van klei gerold, gestapeld en gebogen tot figuren. Snoeck’s manier van werken is van een aanstekelijke eenvoud én vol van verbeeldingskracht. Soms wordt een enkele worm een zittend mens. Soms vormen verschillende wormen een omhelzing, dan weer  doen ze denken aan een mens die erg vermoeid is of een zware vracht draagt.

De beelden van Jan Snoeck zullen de leerlingen aanspreken en uitdagen om hun eigen verbeeldingskracht te gebruiken. In de gastles bekijken ze samen met de vakdocent een 'stapelwormbeeld'. Ze leren meer te zien en betekenis te geven aan wat ze ontdekken. Ze gaan ook zelf met wormen van klei mensfiguren bouwen. De vakdocent maakt daarmee een begin en verkent met hen de mogelijkheden van het werken met kleirollen. Les 2 en 3 zijn verdiepende lessen die de leerkracht zelf geeft.

Wormen stapelen!


Kijk|Kunst is een samenhangend kunstprogramma dat goed past in een doorlopende leerlijn. Iedere school die deelneemt aan Kijk|Kunst heeft met een unieke code toegang tot Kijk|Kunst online. Hier vindt u het rooster, informatie over de projecten en bij veel projecten ook online opdrachten die leerlingen zelfstandig kunnen maken.